7 dagen/6 nachten

Va €1100,- per persoon bij 2 personen

Verken de schoonheid van centraal Litouwen tijdens deze 7-daagse tour door Litouwen! Bezoek de hoofdstad Vilnius en enkele bijzondere locaties zoals Trakai of Kernave, maar voel ook de gastvrijheid van de lokale bevolking door in boerderijen te verblijven, zelfgemaakte kaas te proeven of meer te leren over de bijenteelt van de lokale bevolking. Tijdens deze tourvind je je nieuwe favoriete plekje in Litouwen na een week in dit prachtige land te hebben doorgebracht.

Beschrijving van dag tot dag:

DAG 1

Aankomst op de luchthaven van Vilnius. Haal uw elektrische huurauto op de luchthaven op. Rijden naar je hotel in Vilnius. Op deze dag kun je de majestueuze oude binnenstad van Vilnius verkennen, wandelend door de geplaveide steegjes en knusse binnentuinen.

Rijafstand 5-10km

DAG 2

‘S Ochtends rijd je naar je eerste stop van de dag – Kernave, een van de UNESCO-werelderfgoedlocaties. Het is een verdedigingsmonument van vijf heuvelforten met een unieke archeologische en historische waarde. Het gebied kent talrijke archeologische vondsten terug te vinden in het landschap dat in de loop van de geschiedenis is gevormd en van de culturen die al 11.000 jaar in het gebied bestaan. Een onschatbaar erfgoed: begraafplaatsen met verbazingwekkende vondsten, de sporen van verbrande kastelen en de overblijfselen van een stad van ambachtslieden en kooplieden, welke langgeleden is verdwenen. Voor Litouwers is Kernave echter een symbool van de staat, de hoofdstad van het heidense Litouwen, waarover veel legendes en verhalen bestaan. Als u ervoor kiest om een vrijwillig bezoekerskaartje te kopen tijdens uw bezoek aan Kernave Cultural Reserve, draagt u direct bij aan het bevorderen van de site, aangezien alle fondsen terugkeren naar het gebied en helpen bij het behoud ervan.

De volgende stop op de reis is Dubingiai. Bezoekers worden verwelkomd door het natuurlijke landschap, de houten brug over het langste Litouwse meer Asveja en de kasteelruïne van Dubingiai. Het kasteel van Dubingiai dateert uit de 13e eeuw en de beroemdste Litouwse adellijke familie Radvilos woonde daar. Het kasteel heeft het door de eeuwen heen niet overleefd, maar door recent archeologisch onderzoek was het duidelijk dat het de plaats was waar de belangrijkste gebeurtenissen plaatsvonden in Medieva. In de kasteelkelders is een kleine expositie over het archeologisch onderzoek en de vondsten ervan.

Lunch in Moletai (zelfstandig)

Na de lunch vertrek naar het regionale park Labanoras dat verschillende natuurlijke en recreatieve locaties voor bezoekers biedt.

Mis de kans niet om een korte stop te maken en de Mindunai-uitkijktoren te bezoeken. Bekijk een schilderachtig panoramisch uitzicht vanaf een op een na grootste uitkijktoren in Litouwen.

De laatste stop van de dag is de Labanoras Wood Trail. Aangezien Litouwen rijk is aan geweldige natuur en grote bossen, mag u de kans niet missen om een groot deel van de tijd door te brengen in het Labanoras-bos – het op een na grootste bos in Litouwen. U vindt hier een ander soort rust en ruimte om te ontsnappen aan het lawaai van de stad en te genieten van de natuur.

‘S Avonds arriveert u bij het lokale, door een familie gerunde pension en heeft u een gezellige avond omringd door het dennenbos aan de oever van het meer.

Overnachting in het landhuis Meira of vergelijkbaar

Rijafstand 180 km.

DAG 3

De dag begint met een bezoek aan Ignalina en een bezoek aan het museum van Sakotis – het eerste en enige van deze soort ter wereld. Sakotis is een traditionele lekkernij in Litouwen en in dit museum kun je ook de grootste ter wereld zien – het staat zelfs in het Guinness World Records!

Volgende site op de lijst – Ginuciai-watermolen – een van de meest memorabele symbolen van het Aukštaitija National Park. De molen werd gebouwd in de 19e eeuw aan de rivier de Srove en werkte tot 1968. De molen is nu een door de staat beschermd monument met overgebleven oude techniek die bijna dertig jaar geleden is gereconstrueerd. Op de tweede verdieping van de molen, in de schuilkelder, is een expositie over de reis van brood van graan naar tafel.

Op weg naar Ignalina mag u een stop in Ladakalnis niet voorbij laten gaan – een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het Aukstaitija National Park met uitzicht op zes verschillende meren omgeven door beboste gebieden.

Later op de dag bereikt u het oude bijenteeltmuseum van Stripeikiai. Het museum dat de geschiedenis van de bijenteelt in Litouwen presenteert, toont niet alleen een grote diversiteit aan oude bijenkorven en bijenteeltbenodigdheden, maar biedt ook de mogelijkheid om het Radvila-familiedessert te proeven, een pure waskaars te maken of zelfs onder te dompelen in honingaromatherapie! Je leert hoe bijen werden verdedigd tegen beren, bekijk de mythologische sculpturen van de god en de godin van de bijen en bezoek een oude schuur om kennis te maken met planten die de bron van honing zijn voor bijen.

Sluit de dag af in Anyksciai, waar u het Treetop-wandelpad zult bezoeken. Het Anyksciai Treetop-wandelpad, gelegen in het beroemde Anyksciai Pinewood, is het enige boomtoppenpad in de Baltische staten. Het pad bevindt zich op het niveau van de boomkronen en is 300 meter lang, gelijkmatig tot 21 meter hoog, waardoor je de verscheidenheid aan Litouwse bossen leert kennen en ervaren. De constructie zelf heeft een originele architectonische oplossing: de nationale strook Aukstaitija van de Litouwse etnisch-culturele regio werd gekozen als het motief voor de architectuur van de uitkijktoren.

Overnachting in Anyksciai.

Rijafstand 100 km.

DAG 4

Je eerste stop van de dag is Karves Ola – het beroemdste en grootste zinkgat in Litouwen – en de Kirkilai-uitkijktoren van 32 meter, waar je het terrein van de karstgracht in het landschap van Sanctuary of Kirkilai kunt zien.

Niet ver hiervandaan bereikt u Birzai, waar u als eerste optie kunt deelnemen aan “Beer Road”. Dit is een idee verweven door de familie van brouwers, dat een levend fenomeen is geworden in de Birzai-regio, die een lange traditie van brouwen heeft. Eerst loopt u rond in de “Rinkuskiai” brouwerij, de gids zal u vertellen hoe, volgens de oude brouwtradities, tegenwoordig echt Litouws bier wordt gebrouwen. Wanneer u terugkeert van de brouwerij, bezoekt u het museum en hoort u over de subtiliteiten van de oude brouwerij. Ook proef je warme gerechten die je leert combineren met verschillende soorten bier.

Wanneer u door het noordelijke deel van Litouwen reist, is het en must om de stad Birzai te bezoeken, waar u de langste voetgangersbrug in Litouwen over het meer Sirvena vindt, die leidt naar het prachtige Birzai-kasteel in Renaissance-barokke stijl. Je hebt de mogelijkheid om tijd door te brengen met het bezoeken van het Sela Museum in het kasteel en alles te leren over de geschiedenis en cultuur van de Birzai-regio.

In de middag bereikt u Pakruojis, waar u de synagoge en het Pakruojis landhuis bezoekt. Het landhuis werd pas een paar jaar geleden vernieuwd en is het grootste herenhuiscomplex in Litouwen. Tegenwoordig is Pakruojis landhuis niet alleen een hotel of tentoonstellingsruimte, maar ook een plek waar bezoekers een goede tijd van hun dagen kunnen doorbrengen als een echte hoveling. Theatraal educatieve programma’s en verschillende evenementen maakten dit landhuis tot een van de meest populaire onder de lokale bevolking, door erfgoed te combineren met leuke vrijetijdsbesteding.

Na een excursie in het landhuis Pakruojis rijd je verder naar Panevezys voor de nacht. In Panevezys verblijft u in het hotel Romantic dat een Green Key-certificaat heeft gekregen voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid om het hotel een milieuvriendelijkere plek te maken en lokale milieu-initiatieven.

Overnachting in Panevezys.

Rijafstand 220 km

DAG 5

Begin een dag in de natuur, op slechts een klein eindje rijden van Panevezys. Pasiliai Bison Paddock is een plaats voor de grootste wilde dieren – Europese bizons, niet alleen te vinden in Litouwen, maar ook in het internationale Rode Boek. Tot de 16e eeuw waren bizons wijdverspreid in heel Europa. De ontwikkeling van de landbouw, de snelle proliferatie van mensen en de intensievere jacht duwden hen naar schaarse, afgelegen, beboste bossen en het aantal bizons begonnen snel af te nemen. Tot 1854 werden in Litouwen alle bizons uitgeroeid. Op de laatste bizon in het wild werd nog in 1919 gejaagd. Pašiliai werd opgericht (als kennel) in 1969 met een paar bizons die uit Rusland werden gehaald. 1970-1972 kwamen er nog acht bizons bij. In 1971 werd hier de eerste bizon geboren. Het heeft de naam “Bos” gekregen. Sinds 1973 worden de bizons voortdurend vrijgelaten uit de verblijven. Zo begon zich in Litouwen een kudde vrije bizons te vormen. Tegenwoordig leven er ongeveer 16 bizons in omheiningen en nog eens 30 in het wild. Bezoekers van de paddock kunnen genieten vanaf het overdekte observatiedek, op afstand van de dieren, het leven van deze dieren observeren. Het is een unieke kans om van dichtbij van deze dieren te genieten in hun natuurlijke omgeving.

Stop voor een lunch in Kedainiai – een klein maar charmant stadje in het midden van Litouwen. Kedainiai heeft een rijke geschiedenis, getuige de oude stad. Het is misschien niet de grootste, maar het is zeker een interessante plek voor een kort bezoek onderweg.

Het dorp Rumsiskes is een van de grootste openluchtmusea in Europa, waar je een kleinere versie van het 18-19e-eeuwse Litouwen kunt zien en waar traditionele huizen uit alle etnografische regio’s op één plek werden gebouwd. Huizen hier worden meestal van hun oorspronkelijke plaats gehaald, zodat bezoekers verzekerd kunnen zijn van de authenticiteit van de gebouwen. Alleen de beste lokale ambachtslieden werken aan de restauratie van de gebouwen, waarbij de authentieke materialen en techniek worden gewaarborgd.

De dag gaat verder met een rit naar Kaunas. Bezoek voordat je de stad binnengaat het Pazaislis-klooster – een van de meest betoverende voorbeelden van laatbarok in Noordoost-Europa, dat al meer dan 350 jaar bijdraagt aan de geschiedenis van Kaunas. Mensen bidden hier voor vrede en de welvaart van Litouwen sinds 1664 toen de kanselier van het Groothertogdom Litouwen – Kristupas Zygimantas Pacas – het landhuis Pazaislis aan de Camaldolese monniken schonk.

Overnachting in Kaunas. Je verblijft in een ander Green Key gecertificeerd hotel, Park Inn by Radisson.

Rijafstand 180 km

DAG 6

In de ochtend heb je de mogelijkheid om de Kaunas Walking City Tour te maken. Kaunas-stad, gelegen in het centrum van Litouwen, is onze voormalige tijdelijke hoofdstad van Litouwen en de culturele hoofdstad van Europa in 2022. Een lokale gids zal je vertellen hoe het voelde om in onafhankelijk Litouwen te zijn tussen twee wereldoorlogen en hoe deze bruisende stad vandaag leeft .

Later op deze dag bereik je Birstonas waar je de kans krijgt om nog een uitzichttoren te beklimmen. Geniet van een ontspannende lunch in Birstonas – een badplaats, in een lus van de langste rivier Nemunas. Geniet van de natuur, schone lucht en de gezelligheid van de kleine stad of kies voor een actieve avondactiviteit zoals wandelen of fietsen.

Na een korte rit bereikt u Aukstadvaris met een ander natuurmonument – Devils Pit. The Devil’s Pit is de ‘koningin’ van de Litouwse putten, omringd door legendes en mythen. Het is uitgeroepen tot geologisch natuurmonument van de Republiek Litouwen en behoort tot de Top 100 van Europa’s meest bezochte natuurmonumenten. De Duivelskuil is een bijzondere mythologische sacrale plek. Dit is de diepste put in Litouwen, ongeveer 40 meter diep, dus mis de kans niet voor een korte stop hier of zelfs een langere om te genieten van de omringende natuur!

Je eerste stop na het verlaten van Vilnius is een klein dorpje Darguziai en zijn kaashuis. Landbouw speelt een belangrijke rol in Litouwen en wie kan u vertellen en laten zien hoe de lokale bevolking vroeger voor voedsel zorgde, zo niet de lokale bevolking zelf. Op deze boerderij krijg je de kans om kaas te proeven van lokale kaasmakers die hun eigen koeien melken, kaas maken en er zelf van genieten, dus het moet ongetwijfeld goed zijn!

Volgende op de agenda – Trakai. Het is een historisch, pittoresk stadje met een kasteel midden in het meer. De lokale bevolking maakt er een dagtocht en we nodigen u er ook uit. Bekijk Trakai Castle, meren en prachtige uitzichten rondom. Trakai was vroeger een middeleeuwse residentie van de Litouwse groothertogen. Ooit een belangrijke en machtige stad, geniet Trakai tegenwoordig de status van een zomerresort met slechts 5000 inwoners. De stad is ook beroemd om zijn Karaim-gemeenschap die hier woont sinds de 14e eeuw en die “kibinai”, de beste lokale gebakjes, in de omgeving maakt.

Overnachting in Vilnius. Hotel Radisson Blu Litouwen.

Rijafstand 200 km

DAG 7

Einde van het arrangement. Uw huurauto inleveren op de luchthaven of het station.

5-10 km.

Deze tour is op maat gemaakt en zo duurzaam mogelijk met een minimale CO2-voetafdruk:

Accommodaties. Waar mogelijk gebruiken we hotels en pensions die zijn gecertificeerd met het Green Key-certificaat, wat betekent dat de hotels duurzaam zijn in de bedrijfsvoering en dat de hoge milieunormen die van deze vestigingen worden verwacht, worden gehandhaafd door middel van strenge documentatie en regelmatige audits. Waar dergelijke gecertificeerde hotels niet beschikbaar zijn, maken we gebruik van lokale familiebedrijven die hun eigenaars rechtstreeks van inkomsten voorzien.

Vervoer. Bij deze tour nemen we een gehuurde elektrische auto, CO2 neutraal.

Bezienswaardigheden bekijken. De tour omvat een bezoek aan vele nationale en regionale parken die worden beschermd door de staat. Een paar jaar geleden introduceerde de overheid een vrijwillig parkbezoekticket dat we in de tourprijs opnemen voor de hele duur van de tour naar alle bezochte parken. Al het geld dat met de toegangskaarten wordt opgehaald, gaat rechtstreeks naar de nationale en regionale parken en wordt gebruikt voor het onderhoud van de wandelpaden, de voorbereiding van de informatieborden en de educatie van de parkbezoekers.

We hebben veel buitenopties met prachtige wandelpaden en natuurlijke monumenten om te zien.

De optionele rondleidingen worden aangeboden door de gecertificeerde lokale gidsen en zijn exclusief vervoer.

Alle musea zijn lokaal en vertegenwoordigen verschillende traditionele ambachten, levensstijlen en geschiedenis van de lokale bevolking.

Eten en drinken. Tijdens deze tour bieden we een aantal opties voor het proeven van lokale producten – Ignalina sakotis museum, Darguziai kaasproeverij. We garanderen dat al het geproefde eten typisch is voor de regio’s en afkomstig is van lokale boerderijen in de buurt. De voedselvoorzieningsketen wordt verkort en gelokaliseerd in de regio’s.

Inbegrepen in de prijs:

-4 nachten in 4 * hotels met ontbijt, gecertificeerd door Green Key-duurzaamheidscertificaat

-2 overnachtingen op het platteland met ontbijt

-Routekaarten (online, gpx-formaten) met highlights volgens het programma.

-Excursie in het Pakruojis Manor

-Toegangsbewijs voor alle nationale parken die tijdens de tour zijn bezocht

-Reisexpert telefonische assistentie tijdens de reis

-7 dagen elektrische autoverhuur (op basis van BMW i3)

Optioneel of ter plaatse:

-Vluchten of treinen

-Maaltijden en drankjes

-Overige toegang tot musea en attracties

-Verzekeringen

-Fooien

-Optionele activiteiten en rondleidingen

Kan het nog duurzamer?

-reis naar Litouwen per trein (mogelijk met extra stops in Berlijn en Warsaw)

-verlengen van de reis in het land zelf of landen op de route

Fleur