11 dagen / 10 nachten

Cultuur, natuur, geschiedenis, steden, actief en zee

Dag 1: VILNIUS

Aankomst in Vilnius. Transfer naar het hotel. Inchecken bij het hotel.

OVERNACHTING: Vilnius

Dag 2: VILNIUS

Ontbijt in het hotel. Pick-up elektrische huurauto. Na het ontbijt een stadstour door Vilnius, al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Litouwen. De tour omvat: St. Peter en Paul’s Church, Gediminas Castle, Cathedral Square, St. Ann and Bernardines ‘Churches, the Gates of Dawn with the Holy image of the Virgin Mary, Russian Orthodox Church of the Holy Spirit, Town Hall Square en St. John’s Church. Bezoek de heuvel van de Drie Kruisen om van het panorama van Vilnius te genieten.

Ideeën voor bezoek in de middag:

Botanische tuin van de Universiteit van Vilnius

De botanische tuin in Kairenai ligt ongeveer 10 km ten noordoosten van het centrum van Vilnius en trekt veel bezoekers in het voorjaar met indrukwekkende bloesem. Rhododendrons, lelies, pioenrozen en rozen – de aroma’s en kleuren zijn zo duizelingwekkend dat je misschien op een van de 132 banken moet gaan zitten. Het is een oase van frisse lucht en rust, en een geweldige plek om aan de wereld te ontsnappen en te genieten van de steeds veranderende natuurlijke omgeving terwijl je over de goed onderhouden tuinpaden loopt.

Kernave

Slechts 35 km ten noordwesten van Vilnius ligt een natuurlijk juweeltje dat ietwat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, maar zeker het ontdekken waard is. Het kleine stadje Kernave, de eerste hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen

Tegenwoordig is het landschap gevormd door zich terugtrekkende gletsjers een prachtig gezicht van indrukwekkende heuvelforten, nederzettingen, begraafplaatsen en andere monumenten.

Het Cultureel Reservaat van Kernave staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn authentieke schoonheid en de uitzonderlijke historische waarde die het bewaard heeft vanaf het Paleolithicum. De 15 archeologische vindplaatsen en drie historische monumenten bevinden zich op een grondgebied van 196,2 hectare en de vijf indrukwekkende Kernave-heuvels vormen een van de grootste archeologische openluchttentoonstellingen.

Voel je vrij om de trap naar boven te beklimmen en probeer je voor te stellen hoe het honderden jaren geleden was!

OVERNACHTING: Vilnius

Dag 3: VILNIUS – TRAKAI – VILNIUS (ca 50 km)

Na het ontbijt vertrek naar Trakai. (25 km van Vilnius). Bezoek aan Trakai Castle – het spectaculaire complex van verdedigingswerken uit de 15e eeuw dat op het eiland in het Lake Galve is gebouwd. Tegenwoordig herbergt het het Historisch en Toegepaste Kunst Museum met een etnografische expositie van Karaites, de kleine etnische minderheid die tot op heden in Trakai woont. Wandelen in de omgeving van Lake Galve behoort tot de mogelijkheden.

Maak een boottocht en verken het meer of bekijk de andere kant van het kasteel van Trakai Island. Voor extra familieplezier neem je een waterfiets. Een cruise rond het meer in een jacht geeft u een glimp van de mooiste plekjes.

In de namiddag Varnikai wandelroute. Een leer- en ontdekpad van 3,45 km lang leidt door de mooiste en minder bereikbare plaatsen van het reservaat, het biedt de bezoekers kennis over de natuur en eigenaardigheden van het lokale landschap. Hier zijn informatiestanden geïnstalleerd. Het Varnikai-reservaat kent 600 soorten planten (waarvan 16 in het Rode Boek van Litouwen), 118 soorten mos (4 beschermde soorten en 3 soorten werden voor het eerst in Litouwen gevonden), 204 soorten korstmossen (4 beschermde soorten) soorten) werden daar 15 soorten beschermde insecten aangetroffen. Dit pad is van nature gevormd en via een door mensen geplant bos bereik je het moeras, met planten van het specifieke moerastype. De loop van het pad verandert altijd en dit maakt dit pad uniek.

Keer terug naar Vilnius.

OVERNACHTING: Vilnius

Dag 4: VILNIUS – RUMSISKES – KAUNAS (ca. 100 km)

Ontbijt in het hotel. Na het ontbijt vertrek naar Kaunas. Tussenstop in openluchtmuseum Rumsiskes. Het is een van de grootste etnografische openluchtmusea in Europa en strekt zich uit over het gebied van 195 ha. De huizen die elk van de regio’s vertegenwoordigen, staan in hun natuurlijke omgeving en hebben het interieur en exterieur van de betreffende periode. In de gebouwen worden tentoonstellingen van huishoudelijke apparaten, handwerk, handel en landbouw(machines) gepresenteerd.

Reis verder naar Kaunas.

Kaunas, een gecombineerde bus- en wandeltocht in Kaunas – de op een na grootste stad van Litouwen en de tussentijdse hoofdstad van het land tussen de twee wereldoorlogen – omvat de ruïnes van het kasteel, het stadhuisplein met zijn indrukwekkende monumenten, bezoek aan de kathedraal, wandelen langs de oude stad met originele oude architectuur en autovrije Laisves Avenue, waar nu gezellige cafés, bars en souvenirwinkels zijn gevestigd.

OVERNACHTING: Kaunas

Dag 5: KAUNAS – KLAIPEDA (ca. 220 km)

Ontbijt in het hotel. De volgende rit is naar Klaipeda. Aankomst in Klaipeda en inchecken bij het hotel. Na het inchecken op eigen gelegenheid een stadstour door Klaipeda, de belangrijkste zeehaven van Litouwen, inclusief Theaterplein en de oude binnenstad.

OVERNACHTING: Klaipeda

Dag 6: KLAIPEDA – CURONIAN SPIT – KLAIPEDA (ca 120 km) Met de auto of fiets!

Na het ontbijt met de veerboot naar het Curonian Spit National Park,  Kursiu Nerija National Park, het meest waardevolle natuurreservaat in Litouwen. Ketens van de hoogste duinen van Noord-Europa, het geluid van de zee en het stuiven van zand, evenals oude Koerse huizen die naar vis ruiken, begeleiden een reiziger langs het spit, dat in 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst is komen te staan. Aankomst in Juodkrante . Wandelen op de Hill of Witches met honderd fantasievolle houten sculpturen verspreid over het bospad. Vervolg uw weg naar Nida met korte stops bij “Dode” zandduinen. Aankomst in Nida, inclusief bezoek aan het Vissershuis, het beroemde Duitse schrijver Thomas Mann’s Museum, Amber Gallery, oude etnografische begraafplaats, neogotische kerk en een wandeling langs de indrukwekkende duinen.

Keer terug naar Klaipeda.

Curonion Spit op de fiets

De fietstocht door het Kursiu Nerija National Park is een uitstekende gelegenheid om de meest opwindende en mooiste plekken van de Spit te bezoeken, vertrouwd te raken met de natuur, het landschap en de dorpen. Nu is het park uitgerust met een speciaal 52 km lang fietspad dat Nida, Preila, Pervalka, Juodkrante en Smiltyne met elkaar verbindt. Het gaat door de bossen, er zijn geen grote hellingen en afdalingen, het motorvervoer is verboden, daarom is het zelfs voor beginners vrij gemakkelijk en veilig om de route te fietsen. De plaatsen voor korte stops zijn speciaal langs het pad aangelegd. Informatie over de objecten en plaatsen om te bezoeken is beschikbaar in de informatiestanden, die zich bevinden bij de toegang tot alle dorpen.

Je zult echt gefascineerd zijn door deze meest indrukwekkende fietsroute in Litouwen. De reis begint met een veerboot die van het centrum van Klaipeda naar Curonian Spit gaat. Het gezelschap van krijsende sterns zal je eraan herinneren dat Klaipeda een zeestad is, die trots is op zijn Zeemuseum – een aquarium en een dolfinarium. De route strekt zich verder uit langs het Curonian Spit National Park, dat door de UNESCO werd erkend als een van de meest unieke natuurlijke en culturele erfgoedsites van het Oostzeegebied. Het landschap van Curonian Spit is het resultaat van samenwerking tussen mens en natuur. De meest adembenemende landschappen zijn die van zandduinen die door de wind worden meegevoerd in dennenbossen die een prachtig uitzicht bieden op de Oostzee en de Lagune. Juodkrante, Pervalka, Preila en Nida, de nederzettingen verspreid langs de kust van de lagune, zijn interessant vanwege etnografische vissershuizen met rieten daken en visnetten die in de buurt drogen, zeekustbakens, houten sculpturen van de Heksenheuvel en de kolonie aalscholvers en grijze reigers die zich vestigden in de buurt. Ruime stranden met goudkleurig zand nodigen uit om te ontspannen en jezelf op te frissen in de zee.

OVERNACHTING: Klaipeda.

Dag 7: KLAIPEDA – KARKLE – PALANGA (ca 35 km)

Ontbijt in het hotel. Na het ontbijt vertrek naar Palanga.

Tussenstop in Karkle. Het bezoek aan de Dutchman’s Cap. De naam van Dutchman’s Cap is omgeven met mysterieuze verhalen. Sommige mensen denken dat de naam van indrukwekkende steile rots nauw verwant is aan de echte pet van de Nederlandse zeeman. Volgens de lokale bevolking is er een verhaal over een verschrikkelijk Nederlands scheepswrak in de Oostzee. Na de ramp werd op het strand naast de steile helling een pet van een Hollandse zeeman gevonden. Sinds die tijd staat de charmante plaats naast de Oostzee bekend als de Dutchman’s Cap.

Ecopad “Litorina”. Als je het pad afdaalt dat begint bij de indrukwekkende klif die bekend staat als Dutchman’s Cap en nog eens 3 km verder loopt, kun je de Baltische Zee vanaf een hoogte van ongeveer 12 meter bekijken! Wandelend langs de oude kust van de Littorina-zee, vindt u informatie over de geologische structuur van de kust, de boomsoorten die daar groeien-atypisch voor Litouwen- en de historische eigenaardigheden van de locatie.

Palanga (25 km van Klaipeda), een van de grootste resorts in Litouwen nabij de Oostzee, omvat: bezoek aan het botanische park van de 19e eeuw en het Amber Museum in het paleis van graaf Tyszkiewicz, waar meer dan 25.000 stukjes barnsteen en 15.000 stukjes met insecten zijn te zien. Een aanrader is een excursie van 2 uur aarbij je zelf met netten aan zee je geluk mag beproeven en een rondleiding krijgt en barnsteen als souvenir mee naar huis.

Wandel verder langs de Birute-heuvel langs de zeekust, over de brug en door de voetgangersstraat Basanaviciaus, beroemd om zijn cafés en restaurants met livemuziek.   

OVERNACHTING: Palanga

Dag 8: PALANGA – NATIONAAL PARK ZEMAITIJA – SIAULIAI (ca. 180 km) wandelen of fietsen

Ontbijt in het hotel. Vertrek naar Nationaal Park Zemaitija.

Welkom in het Zemaitija National Park met zijn majestueuze Plateliai-meer en een schilderachtig landschap met een grote verscheidenheid aan unieke natuurlijke, historische en culturele plekken. De doelen van het park zijn:

· Behoud van het belangrijkste systeem van meren en bossen in Zemaitija;

· Behoud van het bestaande culturele erfgoed en herstel van beschadigde delen;

· Uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, gegevensverzameling en regelmatige monitoring van de omgeving en het etnisch en cultureel erfgoed van het park;

· Koester de culturele tradities van Zemaitija; ideeën en kennis over milieubescherming verspreiden; aanmoedigen van traditionele vormen van landbouw; gepaste recreatieactiviteiten promoten en voornamelijk focus op duurzaam toerisme.

Je kunt in het park uitstekend wandelen en fietsen over aangelegde paden

OVERNACHTING: Siauliai.

Dag 9: SIAULIAI – HEUVEL VAN KRUISEN – ANYKSCIAI (ca. 160 km)

Ontbijt in het hotel.

Bezoek aan de Heuvel der Kruisen, de onvergetelijke plek met duizenden kruisen op twee kleine heuvels, de meest bezochte plaats door pelgrims in Litouwen.

Ga verder naar Anyksciai.

Het Treetop-wandelpad is het eerste pad in de Baltische staten en heel Oost-Europa dat de mogelijkheid biedt om hoog boven de grond te wandelen, ter hoogte van boomtoppen. Het Treetop Walking Path is 300 meter lang en stijgt geleidelijk tot 21 meter boven de grond. De uitkijktoren aan het einde van het pad is 34 meter hoog en stelt bezoekers in staat het geprezen Anyksiai-dennenbos te observeren, de kronkelende Sventoji-rivier te bewonderen en de torens van de St. Matthew-kerk te zien, de hoogste kerk in Litouwen.

Voetpad op blote voeten van Anyksciai-shilling

In de wijk Anyksciai, in de buurt van de Lajai Trail, is er het milieuvriendelijke blote voetenpad voor jong en oud. De lengte van het parcours is 1 km 200 meter. Het is een volledig natuurlijk wandelpad, op blote voeten. Terwijl je door het bos loopt, voel je zandzand of natuurlijk mos, ruwe kegels, natte voeten in het meer en terwijl je langs de stenen loopt die je op het platteland van Puntuk vindt, volg je de paden van de geschiedenis. Het parcours zal je echt verrassen en je de kans geven om ongelooflijke sensaties te ervaren.

Leuk entertainment voor het hele gezin – zomersleeën!

OVERNACHTING: Anyksciai.

Aanbevolen overnachtingsplaats: “Namelis Medyje” (Huis in de boom).

De hoeve is gelegen in het Anyksciai Regional Park, zeer dicht bij de stad Anyksciai, omgeven door dennenbossen, vlakbij de rivier Sventoji. Een fietspad langs de hoeve neemt u mee langs vele prachtige plekken in Anyksciai  en waar u onvergetelijke momenten kunt beleven. De hoeve heeft een groot prieel, dat niet alleen tegen regen maar ook tegen de wind kan beschermen en hier vindt u ook fietsen, een buitenspeeltuin en twee bubbelbaden. WiFi is in de hele accommodatie beschikbaar. Gasten van de homestead kunnen gratis gebruikmaken van het laadstation voor elektrische auto’s.  

Dag 10: ANYKSCIAI – LABANORAS FOREST – VILNIUS (ca. 160 km)

Vertrek naar Vilnius. Bezoek onderweg Moletai. Het oude Labanoras woud, het grootste in Litouwen, is de aangewezen plek voor de echte natuurliefhebber.

Met de schijnbaar oneindige bossen die zich uitstrekken over verschillende districten van Aukštaitija, de meren die verscholen liggen in de dichte bossen en de rivieren die ze met elkaar verbinden, en de diversiteit aan flora en fauna, is Labanoras buitengewoon rijk. Tuur over het landschap vanaf de Mindunai-uitkijktoren die met 36 meter de hoogste in Litouwen is.

OVERNACHTING: Vilnius

Dag 11: VILNIUS. Inleveren van de huurauto, einde van het arrangement.

Kinderactiviteiten

Litouwen is een zeer geschikte bestemming voor met het gezin met waterparken, boerderijen, musea gericht op kinderen, blote voetenpad, waterfietsen, paardrijden, educatieve wandelpaden, kastelen, boottochten en veel meer.

Bovenstaande reis kan naar wens worden aangepast en verlengd en is ook geschikt voor stellen.

Waarom is deze reis duurzaam:

-rondreis met een elektrische huurauto, excursies wandelen en fietsen

-verblijf in 4* hotels met een kwalitatief hoogstaand duurzaamheidsbeleid en lokaal (boomhut)

-compensatie van CO2 van de hele reis/verblijf via de South Pole Group

-excursies gericht op behoud van de lokale tradities en cultuur, educatie, erfgoed en natuur

-tips voor restaurants die werken met lokale producten

Kan het nog duurzamer?

-reis naar Litouwen per trein (mogelijk met extra stops in Berlijn en Warsaw)

-verlengen van de reis in het land zelf of landen op de route

Fleur