15-daags rondreis per (elektrische huur)auto.

Va. €2250,- per persoon bij twee personen in het hoogseizoen

Slovenië (Sloveens: Slovenija) is een land in Midden-Europa dat in de oostelijke Alpen aan de noordkant van de Adriatische Zee ligt met Oostenrijk in het noorden, Italië in het zuidwesten, Hongarije in het noordoosten en Kroatië in het zuiden. Ondanks zijn kleine omvang heeft Slovenië heel veel verschillende landschappen, variërend van de stranden van de Middellandse Zee tot de toppen van de Julische Alpen tot de glooiende heuvels in het zuiden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht maakte Slovenië geen deel uit van het Oostblok (niet na de beruchte Joegoslavische splitsing met de Sovjet-Unie in 1948). Toegevoegd aan het feit dat Slovenië ook de thuisbasis is van enkele van de mooiste landschappen in het “Nieuwe Europa”, is de overgang van socialisme naar de Europese gemeenschappelijke markteconomie goed verlopen en dient deze als model voor andere naties die op hetzelfde spoor moeten volgen.

Dag 1

Welkom in sLOVEnia! Afhankelijk van uw keuze van vervoer kunt u vandaag uw elektrische huurauto rechtstreeks op de luchthaven ophalen, met uw eigen auto aankomen of een transfer naar uw eerste accommodatie op uw nieuwe reis nemen.

2 nachten verblijf in Bio Apartments Trnulja

Dag 2

Ervaar Ljubljana, de levendige hoofdstad.

Op deze dag ontdek je Ljubljana. De eerste stop is op de heuvel waar je Ljubljana van bovenaf kunt zien. Dan leer je Ljubljana langzaam kennen tijdens een boottocht en vanuit een ander perspectief. De laatste activiteit op deze dag is deelname aan de Top Ljubljana Foods-wandeltocht, waar je meer te weten komt over de stad en haar belangrijkste attracties terwijl je lokale en nationale gastronomie proeft.

De meest comfortabele en pittoreske route naar het kasteel van Ljubljana is een ritje met de funicular. Vanaf de bushalte is het slechts een paar passen naar het station. Van daaruit naar het kasteel wacht een korte maar mooie rit met een prachtig uitzicht op u.  

Op de groene heuvel in het midden van de stad, achter oude muren, is een rijke wereld aan historie en cultuur te vinden. Wanneer je dichter bij de zon wilt komen, of als je een andere kijk op de wereld, eten voor je ziel of een heerlijke maaltijd (er is een fantastisch goed restaurant!) nodig hebt, is het een goed moment om naar het kasteel van Ljubljana te gaan. De geschiedenis van het kasteel is kleurrijk en verbazingwekkend. Het kasteel heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld en is een stadssymbool gebleven. Wilt u meer weten maar bent u niet enthousiast over normale rondleidingen? Betreed dan de kasteeltijdmachine en reis naar het verre verleden! Verken het kasteel met de uitkijktoren van het poppenspelmuseum en de virtuele kasteeltentoonstelling van de Sloveense geschiedenis.

Ljubljanica boottocht

De stad vanaf het Ljubljanica-kanaal per opvallende handgemaakte houten boot is nog betoverender en romantischer. De boottocht duurt 45 minuten. Eerst gaan we richting Spica waar Ljubljanica in tweeën splitst en uitzicht biedt op de natuur. We keren terug naar Livada. Onderweg kunt u genieten van het uitzicht op het kasteel van Ljubljana, enkele ambassades en onlangs vernieuwde rivieroevers. Als we de oude stad naderen heb je een prachtig uitzicht op de Schoenmakersbrug, de Franciscaner kerk, Tromostovje of de Drievoudige Brug, de Markt en charmante barokke huizen. Je krijgt een bijzonder zicht op nieuwe bruggen zoals Butchers Bridge of Grain Bridge. We slaan weer af bij de beroemde Dragon Bridge.

 Top Ljubljana Foods

Top Ljubljana Foods Traditionele culinaire wandeling voert je door de oude stad Ljubljana. Tijdens een begeleide lange maar gemakkelijke wandeling van 3-4 uur leer je over de stad, verhalen van de mensen, architectuur, geschiedenis van de Sloveense natie en natuurlijk – lokale en nationale gastronomie. Top Ljubljana Foods is veel meer dan een foodtour en zeker niet jouw gebruikelijke stadstour. Tijdens de culinaire tour worden 9 traditionele gerechten uit een verscheidenheid aan verschillende keukens uit alle delen en kringen van de Sloveense samenleving en 4 soorten wijn geproefd, terwijl u vertrouwd raakt met het historische centrum van Ljubljana en een overzicht krijgt van de geschiedenis van Slovenen.

Dag 3

Moderne stad Maribor met sprookjesachtige omgeving en de thuisbasis van ’s werelds oudste wijnstok

Van Ljubljana reizen we naar Maribor, de op een na grootste stad van Slovenië, de trotse eigenaar van de oudste wijnstok ter wereld en met een karakter dat heel anders is dan de hoofdstad! Maribor is ook de grootste stad van de traditionele regio Neder-Stiermarken en de zetel van de gemeente Maribor. Maribor werd voor het eerst genoemd als kasteel in 1164, als nederzetting in 1209 en als stad in 1254. Zoals het meeste Sloveense etnische grondgebied, stond Maribor onder Habsburgse heerschappij tot 1918, toen Rudolf Maister en zijn mannen de stad voor de staat van Slovenen, Kroaten en Serviërs, die zich toen bij het Koninkrijk Servië voegden om het Koninkrijk Joegoslavië te vormen. In 1991 werd Maribor onderdeel van het onafhankelijke Slovenië. Maribor werd, samen met de Portugese stad Guimarães, verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2012. Hier moet je door de stad lopen en het centrale plein, het kasteel en natuurlijk de vastentijd bezoeken, waar je de oudste wijnstok vindt. Neem de tijd voor een geweldige lunch en vergeet niet om bij een wijnmakerij te stoppen voor een wijnproeverij en misschien zelfs de tijd te nemen om naar de heuvels van Pohorje te rijden.

 2 nachten in Chateau Ramsak, glamping resort in de wijngaard

Glampingresort Chateau Ramšak is een verborgen juweeltje in een van de mooiste en meest ongerepte delen van Slovenië. Genesteld tussen meer dan vijftien hectare glooiende groene heuvels aan onze eigen voortreffelijke wijngaarden, in het hart van de schilderachtige wijnstreek Stiermarken, is het een waar paradijs voor liefhebbers van natuur, luxe … en wijn zelf! Slechts een klein stukje verwijderd van de bruisende stad Maribor is het een van de meest ongerepte bestemmingen in Slovenië. Het landgoed Ramsak, met zijn sprookjesachtige landkasteel, is meer dan twee eeuwen oud, doordrenkt van oude geschiedenis en doordrenkt van natuurlijke schoonheid.

Dag 4

Ptuj, de oudste stad vol geschiedenis en prachtige verhalen

Van Maribor gaat de reis verder via Jeruzalem, een pittoresk dorpje dat bekend staat om zijn ligging aan een van de mooiste wijnroutes van Europa en het omringende landschap. Jeruzalem Wine Road, beroemd om de vele soorten uitstekende wijnen, brengt je uiteindelijk naar Ptuj, een van de mooiste steden van Slovenië. Een unieke ervaring in Oost-Slovenië. Ptuj is een voormalige Romeinse nederzetting en de oudste Sloveense stad. Een avontuur vol geschiedenis, cultuur en lokale geneugten. Een unieke kans om dit prachtige deel van Slovenië te bezoeken met een hartelijke bevolking en prachtige wijnroutes. Tijd om de stad te verkennen met de belangrijkste historische en culturele bezienswaardigheden, gevolgd door wijnproeven (optioneel). Ptuj is een stad in Oost-Slovenië aan de rivier de Drava. Het staat bekend om zijn historische gebouwen en het Kurentovanje-festival. Er zijn aanwijzingen dat reeds in het stenen tijdperk hier al mensen woonden. In de late ijzertijd werd het bewoond door Kelten. Tegen de 1e eeuw voor Christus werd de nederzetting gecontroleerd door het oude Rome als onderdeel van de Pannonische provincie. In 69 n. Chr. werd Vespasianus tot Romeinse keizer gekozen door de Donau-legioenen in Ptuj, en de eerste schriftelijke vermelding van de stad Ptuj dateert uit hetzelfde jaar. Poetovium was het basiskamp van Legio XIII Gemina, waar het zijn legioensfort of castrum had. De naam is ontstaan in de tijd van keizer Trajanus, die de nederzetting de status van stad verleende en het in 103 Colonia Ulpia Traiana Poetovio noemde. De patristische schrijver Victorinus was bisschop van Poetovio vóór zijn martelaarschap in 303 of 304. De keizer Constantinus Gallus werd gearresteerd in Poetovio voor zijn uiteindelijke executie in Pola. De slag bij Poetovio in 388 werd Theodosius I ’s overwinning op de usurpator Maximus. De stad had 40.000 inwoners totdat het in 450 werd geplunderd door de Hunnen.

Dag 5

Prachtige gletsjervallei in de Alpen: Logar-vallei

Via Maribor naar Logar Valley met de eerste stop in Ljubno, een kans om te gaan raften op het wilde en schone water van de Savinja-rivier. Passeer vervolgens de Rinka-waterval en trakteer uzelf op een typische Sloveense lunch. De tocht gaat verder naar de rotsformatie Igla, een naaldvormige rots in het midden van de kleine kloof aan de rivier de Savinja. U steekt de Cernivec-bergpas over en als de tijd het toelaat, kunnen we een snelle duik nemen bij Terme Snovik. Overnachting in Kamnik. De Logar-vallei is een van de mooiste gletsjervalleien in de Europese alpen. Het strekt zich uit tot in de Kamnik-Savinja Alpen vanuit het noorden. Een deel van de Solcavsko-regio, traditie en natuur hebben hier harmonie gevonden en dient als een goed voorbeeld van duurzame ontwikkeling. Als een toegevoegde waarde voor de land- en bosbouw biedt toerisme de mogelijkheid om te ontspannen in de vredige sfeer van het landschapspark, maar ook om te wandelen, fietsen, paardrijden, fotograferen enz. Het park heeft een Future in the Alps Award ontvangen van CIPRA voor het succesvol beheer van een beschermd gebied.

 2 nachten in Eco resort Velika Planina

Met zijn magische en unieke herders traditie, ongerepte natuur, traditionele producten en adembenemende uitzichten, neemt Velika Planina zijn plaats in tussen de mooiste weilanden in Slovenië.. Als je Eco Resort Velika Planina bezoekt, krijg je de kans om deze magie en uniciteit zelf te ervaren. Aan de voet van de Kamnik-Alpen, waar frisse lucht je longen vult, kun je de natuur en rust. Terwijl modern ingerichte houten huisjes in de stijl van herdershutten u comfort bieden, roepen ze de geest op van de traditionele woningen op Velika planina. De eigenaren zijn liefhebbers van natuur en dieren en verliefd op hun groene Slovenië. Zij zullen er alles aan doen om u een unieke ervaring te bieden in de ongerepte natuur onder de Kamnik Alpen! Een prachtige omgeving biedt tal van fietstochten voor zowel recreanten als mountainbikers. Je kunt er alleen op uit trekken of je aansluiten bij een ervaren gids. Voor de meer avontuurlijke gasten is er ook een crossfietsroute. Talrijke wandeltochten kunnen u leiden naar de Kamnik-Savinja Alpen. Ze zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars. U kunt ze alleen of in het gezelschap van een gids verkennen. Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de golfbaan Arboretum met zijn 18 holes. Terwijl je daar bent, kun je het prachtige Arboretum Volcji Potok bezoeken en een wandeling maken tussen meer dan 3500 verschillende boomsoorten en planten. Andere sportfaciliteiten die beschikbaar zijn in Kamnik zijn onder andere tennisbanen, een olympisch zwembad, klimwanden en jeu de boules.

Dag 6

Vandaag een tochtje met de kabelbaan die je naar het bergplateau brengt met een schilderachtig uitzicht op de Kamnik Savinja Alpen. Je kijkt uit over groene weiden en typische herdershutten, de grootste herdersnederzetting van Europa. Om meer te weten te komen over tradities en het leven op het bergplateau bezoeken we het Preskar Hut Museum, het enige bewaard gebleven voorbeeld van een typische ovale Velika Planina-hut met open haard in Slovenië. Voor de hut en ook in andere hutten rond het plateau kun je typische activiteiten aanschouwen, zoals het maken van kaas (Velika Planina heeft zijn eigen harde kaas genaamd Trnic met een mooi verhaal erachter) en de productie van andere typische zuivelproducten van zure melk tot kwark. Maak een wandeling door de uitgestrekte weilanden. Na het wandelen geniet je van een typische lokale lunch in een van de hutten. Proef boekweit “zganci” en zure melk, “jota”, “ricet”, cottage cheese dumplings – “Struklji” of een andere lokale specialiteit voordat je afdaalt.

Dag 7

Geheimen van het romantische eiland Bled en de indrukwekkende natuurlijke kloof Vintgar Gorge

Ontdek de meest spectaculaire plekken van Slovenië – het beroemde Bled met zijn iconische meer en het enige echte eiland in Slovenië. Geniet van unieke natuurlijke landschappen, leer over lokale ambachten en tradities van een van Europa’s meest pittoreske Alpenregio’s. Van Kamnik tot het Alpengebied onder de Julische Alpen, bereikt u Bled, het prachtige Alpenresort met het enige echte eiland in Slovenië. Het is al eeuwenlang het symbool van natuurlijke schoonheid en de thuisbasis van sprookjes. Beklim het oude 12e-eeuwse kasteel, gelegen op de top van een steile klif met een spectaculair uitzicht op het meer, het beroemde eiland Bled en de omliggende bergtoppen. Het kasteel is niet alleen de thuisbasis van sprookjesachtige bruiloften, culturele evenementen en belangrijke protocollaire bijeenkomsten, maar ook een museum voor handdruk en een wijnkelder. Een boottocht met ‘Pletna’ – traditionele boot gemaakt door de lokale bevolking, is een van de dingen die u moet doen tijdens een bezoek aan Bled. Niet alleen vanwege de authentieke bootbeleving, maar ook een ware reis terug in de tijd. Staande peddelaars brengen je naar het eiland met 99 stenen treden op weg naar de Maria-Tenhemelopneming-kerk en de fortuinklok. Zorg ervoor dat u de Bled-slagroomtaart, het beruchte lokale dessert, beroemd in heel Slovenië, niet overslaat voordat u de stad verlaat. Op weg naar Bled kun je net zo goed een stop maken in Skofja Loka, een van de oudste en best bewaarde Sloveense steden. Een wandeling door het gezellige stadscentrum, gelegen onder het kasteel en het klooster.

2 nachten Garden Village Bled

“Garden Village Bled is zo ontworpen dat elke wooneenheid, elke ruimte en elk detail zijn eigen verhaal kan vertellen. U zult zich volledig in harmonie voelen met de natuur, waar u ook een klein hoekje voor uzelf vindt. Weet je hoe zoet een rijpe appel smaakt als hij uit een boom wordt geplukt? Magische huizen en tenten staan midden in de prachtige natuur, hoog tussen de boomtoppen, op zacht gras of naast het kabbelende beekje. Ze zijn omgeven door fruit- en groentetuinen met volop sappig fruit, welke we met trots serveren in ons restaurant. Garden Village Bled is een wereld als geen ander. Het biedt vijf verschillende soorten accommodatie – allemaal tussen de bomen, waardoor je dichter bij de natuur komt. Wanneer heb je voor het laatst in een boomhut of in een glamping tent geslapen? Misschien is het nu de tijd om het te ervaren.”

Dag 8

Je volgende stop is Bohinj, het grootste gletsjermeer van Slovenië, gelegen in het Triglav Nationaal Park in het hart van de Julische Alpen – de meest grote en hoogste bergketen van Slovenië, is ook het meest zuidoostelijke deel van de Alpen. Een perfecte plek voor verschillende buitenactiviteiten. Ga zwemmen, kanoën, skiën, canyoning of paardrijden, of maak gewoon een aangename wandeling in het merengebied. Je kunt er genieten van de ongerepte natuurlijke omgeving van Bohinj en ontspannen bij het kristalheldere water. Er zijn verschillende attracties die het bezoeken waard zijn. De verborgen 78 m hoge Savica-waterval is de derde meest bezochte attractie in Slovenië, terwijl de 700 jaar oude kerk van St. Johannes de Doper een belangrijk voorbeeld is van middeleeuwse architectuur met de oudste fresco’s in Slovenië. Met de kabelbaan kunt u naar de top van Mt. Vogel met adembenemende uitzichten in elk seizoen.

Dag 9

Vanuit Bled ga je verder naar de hoogste Sloveense bergpas, Mt. Vrsic, met fantastisch uitzicht op de Julische Alpen. Land in de prachtige Trenta-vallei en ga verder naar Bovec, een smeltkroes van prachtige natuurlijke attracties. Het dorp staat bekend om het smaragdgroene alpiene landschap van de Soca-rivier en is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd Sloveens centrum voor extreme sporten. Je kunt je vaardigheden testen met wildwaterraften of naar Kobarid gaan voor een bezoek aan het WO 1-museum. De stad Kobarid speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarover zelfs de grote Ernest Hemingway schreef in zijn roman Farewell to Arms. Verschillende locaties op de weg die de bergpas Vrsic oversteken, worden gemarkeerd door deze belangrijke historische gebeurtenis en bieden unieke uitzichten op oa. de Russische kapel, het Kluze-fort, verschillende militaire plekken, de via Ferrata maar ook vele ongerepte plekken van grote natuurlijke en historische waarde. Een laatste stop is bij de Kozjak-waterval, een van de meest charmante en verbluffende watervallen in Slovenië, voordat je naar Goriska Brda gaat voor de komende nachten.

3 nachten op de boerderij Stekar

U vindt Stekar House in het kleine dorpje Snezatno in het hart van de prachtige heuvels van Goriska Brda. Het is de eerste toeristische boerderij in deze regio en in bedrijf sinds 1986. Het huis is het hele jaar door geopend en daar vindt u comfortabele kamers ingericht in een oude stijl en een restaurant welke traditionele gerechten uit Goriska Brda en biologische wijn serveert. De hele familie is werkzaam in de voor toeristen ingerichte boerderij, wat ervoor zorgt dat je je ontspannen en thuis voelt.

Dag 10

Sloveens Toscane

Slovenië is al lang bekend bij wijnkenners over de hele wereld. Dankzij veelgeprezen wijnschrijvers kent de wijnwereld Slovenië tegenwoordig als een van de kleinste maar meest diverse wijnregio’s ter wereld. Er is slechts 21.000 hectare aan wijngaarden maar het gebied kent 30.000 druivenproducenten en een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot vóór de Romeinen! De Koninklijke Britse wijnautoriteit Jancis Robinson bestempelde Slovenië als het land met misschien wel de meest ongewone wijncultuur ter wereld, zeker in Europa. Tijdens deze schilderachtige dagtocht kun je eerst de wijk Goriska Brda ontdekken op een fiets (en ook op e-bikes), waar een combinatie van mineraalrijke bodems en een sub mediterraan klimaat de productie van spectaculaire wijnen mogelijk maakt. Een lokale gids zal je laten zien waar Brda echt bekend om staat: geweldige natuur, warme mensen, frisse wijnen en eenvoudig maar smaakvol eten. Uw gids, een expert op het gebied van de beste routes en meest verkeersvrije paden, neemt u mee langs de kronkelende paden door de wijngaarden. We vermoeden dat de Rebula (lokale witte variëteit) je nieuwe favoriet zal worden. En aangezien het waarschijnlijk je eerste keer in sLOVEnia is, geniet je natuurlijk van een familiepicknick met uitzicht. Je keert terug naar je verblijf waar je samen met de lokale bevolking zelf je diner gaat bereiden tijdens een culinaire workshop.

Dag 11

UNESCO Idrija & Partisan ziekenhuis Franja

Van Goriska Brda rijden we rechtstreeks naar het Unesco-stadje Idrija. De eerste stop is bij Anthony’s Shaft – de oudste bewaard gebleven ingang van de kwikmijn in Idrija en een van de oudste in Europa. Het is vernoemd naar St. Antonius van Padua, de beschermheer van de grot en beschermer van rampen. U kunt deelnemen aan een stadstour door Idrija en kijken naar een demonstratie kantklossen. Wat vrije tijd om te ontspannen of te lunchen in een van de lokale tavernes in de stad. De tour gaat verder naar het Wild Lake, gevolgd door een van de hoogtepunten van deze tour – Hospital Franja, dat opereerde als een partizanenziekenhuis, in extreem moeilijke omstandigheden en nauwelijks toegankelijk gebied, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dag 12

Verken het charmante stadje Štanjel, bewonder de witte Lipizzaner en ontdek de Skocjan-grotten van UNESCO

Na het ontbijt neemt u afscheid en rijdt u verder naar de kust. Op weg naar de kust is je eerste stop in Stanjel, een klein stadje met typische Karst-huizen en een kasteel op de heuvel. Vervolgens kunt u Lipica bezoeken, het thuisland van het witte Lipizzaner beroemde paard van de Spaanse manege in Wenen. Aansluitend kunt u wat tijd nemen voor de lunch met indien gewenst een proeverij van de lokale wijn Teran en gedroogde ham. Voor je laatste stop op deze dag kun je een bezoek brengen aan de Skocjan-grotten, waar je de rivier de Reka 200 meter onder het oppervlak ziet stromen. Aankomst aan de kust en overnachting na een lange dag.

3 nachten Vakantiehuis in Sloveens Istrië

In het hart van Sloveens Istrië, op slechts 15 minuten rijden van het stadscentrum van Koper, kunt u heerlijk verblijven en ontspannen in een fijn vakantiehuis. De huizen staan midden in een wijngaard en bieden een schitterend uitzicht over de baai van Koper en Trieste. De huizen zijn gebouwd in een typische Istrische bouwstijl en ingericht met authentiek meubilair. Gasten hebben de mogelijkheid om kruiden, fruit en groenten te gebruiken die in een moestuin bij elk van de drie huizen te vinden zijn. Geniet bij de open haard met een lekker glas lokale Refosk-wijn. Elk van de huizen onthult de geschiedenis van Sloveens Istrië, evenals de verhalen van de lokale Savrinke-vrouwen. Het project Huizen van Sloveens Istrië ontving een prijs op de MOK Idee-ontwikkelingswedstrijd 2011.

Dag 13

Geniet in de prachtige Secovlje Salina-zoutpannen en het charmante mediterrane Piran

Wanneer je langs de kustplaatsen Izola en Koper komt, bereik je ieders favoriete stad aan de Sloveense kust: Piran. Je kunt hier verdwalen in de middeleeuwse smalle straatjes en huizen, genieten van een heerlijke lunch met zeevruchten of een duik kan nemen in de Adriatische Zee. Na te hebben ontspannen in Piran, kun je het natuurpark Secovlje Salina bezoeken, waar jaarlijks ongeveer 2000 ton zout wordt geproduceerd en leer je op de traditionele manier zout te produceren. Keer terug naar de accommodatie.

Dag 14

Dag ter vrije besteding.

Vandaag is je laatste dag (tenzij je nog een paar dagen langer aan de kust wilt blijven of onderweg naar huis). Geniet van deze dag op één van de prachtige stranden aan de Sloveense kust. Wanneer je dit wilt kun je natuurlijk ook de tijd nemen om een andere attractie te bezoeken. Enkele van de optionele bezienswaardigheden:

Križna-grot; het is een natuurlijke grot opengesteld voor toeristen, dus er is geen sterke verlichting en er zijn geen betonnen paden. Voor het betreden krijgen bezoekers rubberen laarzen en een draagbare, oplaadbare zaklamp. Extreem langzaam groeiende sinterbarrières tussen meren (tot 0,1 mm per jaar) en hun kwetsbaarheid maken dat er een maximum van vier bezoekers per dag geldt voor het watergedeelte van de grot.

Grot van Postojna; ontdek de ondergrondse wereld van de grot Postojna, de populairste karstgrot ter wereld. De rondleiding zal bestaan uit een ritje per elektrische trein en gevolgd door een wandeling door prachtige gangen en kamers met spectaculaire pilaren, kalkstenen gordijnen en andere onvergetelijke vormen.

Predjama-kasteel; je zult versteld staan van het sprookjesachtige middeleeuwse Predjama-kasteel met een dramatische setting in de gapende mond van een grot halverwege een heuvel. Leer meer over de legende van Erasmus ‘Slovenian Robin Hood’.

Dag 15

Einde van de reis of verlenging.

Bovenstaande reis kan geheel naar wens worden aangepast of samengesteld met één of meerdere genoemde verblijven

Deze reis is mede duurzaam omdat er excursiedagen zijn onderweg in plaats van enkel dagexcursies, gelet is op de duurzaamheid van de verblijven, educatie, natuurbehoud, behoud van erfgoed, lokale producten en biologische producten bij maaltijden en de CO2 compensatie van de hele reis. 

Optioneel of ter plaatse:

-Vervoer van/naar Nederland

-Elektrische huurauto

-Maaltijden en drankjes

-Genoemde en overige optionele excursies, toegang tot musea en attracties

-Verzekeringen

-Fooien

Kan het nog duurzamer?

-reis naar Slovenië vanuit Nederland met eigen (elektrische) auto of per trein 

-verlengen van de reis in het land zelf of landen op de route

Fleur