Rondreis Dracula’s Transsylvanië

Duurzame reizen-Roemenië

8-daagse rondreis op individuele basis

Va. €995,- per persoon

DAG 01 Boekarest

De hoofdstad van Roemenië wordt voor het eerst genoemd in documenten uit dezelfde tijd als Vlad Tepes (Vlad de Spietser). Door zijn daden en methoden van regeren inspireerde de prins de legende van Dracula. Tijdens deze tour in Roemenië leer je de waarheid achter Vlad Tepes Voivod, de afstammeling van een oude Walachijse familie, en hoe hij een inspiratiebron werd voor de roman “Dracula” van Bram Stoker.

De stadstour begint met een bezoek aan de beroemde attractie van Boekarest, het Parlementspaleis, ook bekend als het Huis van het Volk (Casa Poporului). Het centraal gelegen massieve gebouw, is het grootste administratieve gebouw ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1984 en 1997 en herbergt momenteel het parlement van Roemenië.

De tour gaat verder met een sightseeingtour door de oude binnenstad van Boekarest (Centrul Vechi). Het gebied wordt beschouwd als het hart van de stad dankzij de prachtige architectuur en de levendige sfeer, vol met cafés, restaurants en verschillende toeristische attracties.

In de omgeving kunt u de Curtea Veche (het oude hof) bezichtigen, het eerste koninklijke hof in Boekarest en een van de woonwijken van Vlad Tepes. In het midden van de ruïnes kun je de buste van Vlad de Spietser zien.

Overnachting in Boekarest

DAG 02 Boekarest – koninklijk hof Targoviste – kasteel Poenari

De tour vanuit Boekarest gaat verder met een reis naar Targoviste, de voormalige hoofdstad van Walachije, in de middeleeuwen. Targoviste diende gedurende de 13e eeuw als een Saksische kolonie en vanwege de economische groei werd het in de 14e eeuw een tweede verblijfplaats voor Walachijse prinsen.

Het koninklijk hof werd in 1431 verplaatst van Curtea de Arges naar Târgoviște en werd in de loop der jaren voortdurend gerenoveerd. Het prinselijke hof was vrij klein voordat Vlad de Spietser het herstructureerde om weerstand te bieden aan vijandelijke aanvallen, en later de toren van Chindia bouwde. In 1395 werd de stad belegerd en in brand gestoken door Bayezid I, en in 1462 werd de Ottomaanse invasie alleen tegengehouden om de stad te bereiken door de Nachtaanval van Vlad de Spietser.

De stadstour door Targoviste, samen met de prinselijke kerk en de Chindia-toren, is een introductie in het leven en de achtergrond van Vlad Tepes. Vervolgens ga je naar het fort van Poenari.

De constructie, die aan het begin van de 13e eeuw werd gebouwd, diende als verblijfplaats voor veel mensen. Later werd het gerestaureerd door Vlad de Spietser en werd het een van zijn belangrijkste forten. De citadel ligt op een hoogte van meer dan 800 m en om deze te bereiken, zijn er meer dan 1400 stenen trappen te beklimmen. Het fort wordt vaak het Vlad Tepes “Eagle’s Nest” genoemd en is dankzij zijn ligging een strategisch punt geweest.

*Het fort van Poienari is pas gerenoveerd

Uw dag eindigt met aankomst in uw accommodatie “Valea cu Pesti”, een prachtig hotel in de buurt van Transfagarasan Road. Daar kun je ontspannen en je voorbereiden op een nieuwe dag van de Dracula Tour.

DAG 03 Poenari – Transfagarasan – Sibiu

Aan het begin van uw dag in Transsylvanië, Roemenië, kunt u een aantal prachtige landschappen bewonderen terwijl u door de Karpaten reist. De Transfagarasan Road gaat door de zuidelijke Karpaten en door Fagaras, de hoogste bergen in Roemenië, met een hoogte van 2042 meter. Vanaf daar zijn spectaculaire landschappen zichtbaar en kunnen enkele unieke foto’s worden gemaakt. Het is betoverend!

Als u uw reis naar Transsylvanië begint, is de volgende stop op de reisroute een bezoek aan Sibiu. Sibiu is een van de middeleeuwse steden die meer dan 600 jaar geleden het verhaal van Dracula begon te verspreiden via de edelen en kooplieden die de stad bewoonden. Ondertussen bezoekt u daar het Astra Museum, een openluchtmuseum met originele Roemeense monumenten. Daar kun je ook een ritje maken met een traditionele houten koets.

Het museum herbergt meer dan 300 traditionele gebouwen en duizenden klassieke huishoudelijke voorwerpen, gestructureerd in vijf grote sectoren.

De rest van de dag maak je een Sibiu-wandeltocht om te zien hoe de stad traditie prachtig combineert met multiculturele en moderne elementen. De reis begint op het centrale plein van de stad en gaat verder met een bezoek aan enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in Sibiu: Brukenthal Museum, de rooms-katholieke kathedraal “Holy Trinity” en het Huet-plein met zijn evangelische kerk. Je hebt dan een paar uur om de stad zelf te verkennen om je onder te dompelen in deze prachtige, historische stad. Voor uw vrije tijd in Sibiu hebben we een lijst opgesteld met dingen die u kunt doen.

Overnachting in Sibiu.

DAG 04 Sibiu – Kasteel Corvin – Sarmizegetusa Regia – Densus – Deva

De vierde dag van je Dracula Tour begint met een bezoek aan een van Dracula’s kasteel in Transsylvanië, Corvin Castle (of Hunyadi Castle). Volgens de legende was Vlad de Spietser hier zeven jaar opgesloten. Corvin Castle, gelegen in de provincie Hunedoara, is een van de grootste middeleeuwse kastelen in Oost-Europa. Het toont een indrukwekkende renaissance-gotische architectuur, een binnenplaats en prachtige torens en bastions eromheen. Dit is niet het kasteel van Borgo Pass in de Karpaten, en aangezien Bran Stoker nooit in Transsylvanië is geweest, is het waarschijnlijker dat die beschrijving samenvalt met de kasteelarchitectuur van Corvin. Vlad bracht zijn jeugd door met de toekomstige koning van Hongarije, Matei Corvin en het kasteel van Corvin is de plaats waar ze een militaire opleiding krijgen.

Je reist verder naar het Orastie-gebergte om de ruïnes van Sarmizegetusa Regia, een beroemd Dacisch fort, te bezoeken. Sarmizegetusa Regia was destijds het leidende militaire, religieuze en politieke centrum van het Dacische rijk. Het fort werd voor het eerst genoemd in 1575 en had een citadel, woonwijken, werkplaatsen en een heilige zone. De heilige zone is een van de belangrijkste Dacische heiligdommen, waarvan de lay-out vergelijkbaar is met Stonehenge. Op de plaats werden zeven tempels ontdekt: twee ronde en vijf rechthoekige tempels en een andesietenaltaar. Tot op de dag van vandaag zijn echter alleen de fundamenten van deze monumenten bewaard gebleven.

De rondleiding gaat verder met een reis naar Densus Village in Hunedoara. Eenmaal daar kun je de Densus-kerk bezoeken, die wordt beschouwd als een van de oudste kerken in Roemenië, waar nog steeds religieuze diensten worden uitgevoerd. De kerk is vermoedelijk soms in de 7e eeuw gebouwd en de muurschilderingen binnenin dateren uit de 15e eeuw, waarbij Jezus Christus wordt afgebeeld in traditionele Roemeense kleding.

Eén hypothese beweert dat Densus Church een heidense tempel was vanwege: het altaar dat dichter bij het zuiden dan het oosten ligt, het dak in de vorm van een duif en de leeuwenstandbeelden die door hun staarten verenigd zijn. Een andere hypothese is dat de kerk werd gebouwd als mausoleum voor de Romeinse generaal Longinus Maximus.

Overnachting in Deva.

DAG 05 Deva – Alba Carolina – Turda – Cluj Napoca

Je dag begint met een rondleiding door Alba Iulia, een stad in het centrum van Roemenië. Een beroemde bezienswaardigheid is de Alba Carolina Citadel, de grootste middeleeuwse citadel in Roemenië, gebouwd tussen 1715 en 1738. De site was vroeger de thuisbasis van de andere twee vestingwerken: het Romeinse kasteel van Legio XIII Gemina en de middeleeuwse citadel van Bălgrad.

Het middeleeuwse fort maakte deel uit van een fortificatiesysteem gecreëerd door prins Eugene van Savoye, ontworpen om de verdediging van de nieuw veroverde provincies van het Habsburgse rijk te waarborgen. Alba Carolina Citadel is daarom een ​​van de meest representatieve bastionforten van Vauban in Transsylvanië. Het is ook een van de belangrijkste vestingwerken van het Romeinse Rijk in het gebied.

De volgende stop is bij Turda, waar je de zoutmijn bezoekt die een gebied van bijna 45 kilometer beslaat. Turda wordt al honderden jaren gebruikt voor zoutwinning, voor het eerst genoemd in 1075. Tegenwoordig is de Turda-zoutmijn een toeristische bestemming en een van de fascinerende ondergrondse plaatsen ter wereld. De mijn is de perfecte locatie voor een leuk familie-uitstapje. Minigolf, tafeltennis, bowling, reuzenradritten, boottochten op het ondergrondse meer…

Overnachting in Cluj-Napoca.

DAG 06 Cluj – Biertan – Sighisoara

Je vertrekt vanuit Cluj en gaat naar de versterkte kerk van Biertan, een UNESCO-werelderfgoed, welke zich in een nabijgelegen Saksisch dorp bevindt. Omgeven door drie hoge verdedigingsmuren, dateert de kerk uit de 13e eeuw en heeft een laatgotische architectuur, een prachtig middeleeuws meesterwerk.

De rondleiding gaat verder met de middeleeuwse citadel van Sighisoara, het enige bewoonde middeleeuwse fort in Europa en een UNESCO-werelderfgoed.

Maak een wandeling langs de kronkelende geplaveide straatjes van het fort met historische gebouwen tot je de Clock Tower bereikt, het symbool van de stad. De toren herbergt een goed bewaard gebleven middeleeuws wapenmuseum en een martelkamer. De citadel werd gebouwd in de 12e eeuw en verder versterkt in de 15e eeuw.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geboorte van Dracula: de middeleeuwse citadel van Sighisoara staat bekend als de geboorteplaats van Vlad de Spietser. In dit kleine stadje Transsylvanië, in het huis van Vlad Dracul, bracht Vlad zijn eerste levensjaren door, onder de bescherming van zijn beïnvloede familieleden. Daarom heb je tijd om de plaats te bezoeken waar de meedogenloze Walachijse heerser de eerste jaren van zijn leven leefde.

Overnachting in Sighisoara.

DAG 07 Sighisoara – Brasov – Zemelen – Snagov-klooster

De eerste bestemming van de dag is de stad Brasov, een drukbezochte locatie in Roemenië. Eenmaal daar, maak je een stadstour om enkele van de vele attracties van Brasov te ontdekken. Je maakt een wandeling door een van de smalste straten van Oost-Europa (Strada Sforii), verkent het Raadsplein en duikt in de geheimen van de gotische kerk, de Zwarte Kerk. De stad Brasov was een van de rijkste middeleeuwse steden in Transsylvanië en tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Transsylvanië.

De tour gaat verder met een bezoek aan Bran Castle, ook wel bekend als Dracula’s Castle, een van de spookachtigste middeleeuwse kastelen in Europa – vaak aangeduid als het huis van Dracula, het personage uit de roman van Bram Stoker. Bran Castle werd in de 13e eeuw gebouwd op een 60 meter hoge klif en bewaakte de belangrijkste toegangsroute naar Transsylvanië. Hier komt u meer te weten over de Roemeense koninklijke familie, de connectie met de Queen Mary en de new age-verhalen over het kasteel.

Je vertrekt vanaf het kasteel van Dracula en gaat terug naar de historische regio Walachije, het land dat werd geregeerd door Vlad de Spietser.

Als de tijd het toelaat, ziet u op weg naar het “Dracula-kasteel”, een ander fort dat de omgeving domineert: het fort van Rasnov, voor het eerst gedateerd in middeleeuwse documenten in 1335. Een Hollywood-bord markeert de heuvel waar het fort nu staat, en nodigt de toeristen naar een kasteeltour. De citadel van râșnov werd gebouwd om de Saksische lokale bevolking te beschermen tegen invallen van Tataren en Turken. Het fort weerstaat ten minste vijf aanvallen die te vergelijken zijn met een combinatie van een aardbeving, brand en brute oorlog.

De laatste stop van de dag is het Snagov-klooster, gelegen op het kleine Snagov-eiland, waar Vlad de Spietser zogenaamd begraven ligt.

*De plaats waar Vlad werd begraven is onzeker en er doen veel verhalen en legendes de ronde. Volgens de legende werd Vlad Tepes niet vermoord door Turken, maar werd hij bevrijd door zijn dochter en naar Italië gebracht.

De meest algemeen aanvaarde legende laat zien dat Vlad de Spietser na zijn moord niet christelijk kon worden begraven vanwege de rivaliserende aristocratische families. Als gevolg daarvan stalen de monniken van het Snagov-klooster zijn lichaam in het geheim, om hem op een behoorlijke traditionele manier te begraven.

Overnachting in Boekarest.

DAG 08 Boekarest

Na een zevendaagse rondreis in Roemenië, met kastelen, versterkte kerk en legendes over vampier in Transsylvanië, hopen we dat we uiteindelijk een mysterieus land zullen ontdekken met echte mensen. Na het ontbijt eindigt het programma.

Bovenstaande reis kan geheel naar wens worden aangepast of verlengd

Deze reis is mede duurzaam omdat er excursiedagen zijn onderweg in plaats van enkel dagexcursies en enkel wordt overnacht in de meest duurzame accommodaties. Met het boeken van deze reis draagt u bij aan het natuurbehoud, behoud van (UNESCO) erfgoed en ondersteunt u lokale gemeenschappen (lokale producten en biologische producten). Tevens wordt bewustwording gecreëerd bij de inwoners wat betreft het belang van cultureel erfgoed en het voortbestaan van tradities evenals het omschakelen naar een duurzamere manier van leven. CO2 compensatie van de hele reis.

Optioneel of ter plaatse:

-Vervoer van/naar Nederland

-Huurauto

-Maaltijden en drankjes

-Overige optionele excursies, toegang tot musea en attracties

-Verzekeringen

-Fooien

Kan het nog duurzamer?

-reis naar Roemenië vanuit Nederland per trein (langere reis en een combinatie met landen op de route)

Fleur