Rondreis door Polen met bijzondere overnachtingsadressen: Agrotoerisme

1. Ecologische boerderij ,, Kozka “- Locatie en sfeer: 217 km vanaf de grens met Duitsland, 40 km van Poznan *, 10 km van Gniezno *

Deze ecologische boerderij ligt aan de rand van het dorp Lubowo, ver weg van andere huizen, tussen heuvels, velden en weiden van de schilderachtige vallei van de rivier de Mala Welna. Dit is de plek waar je de echte sfeer kunt proeven. Elke dag begint met het kraaien van een haan en elke ochtend wordt besteed aan het melken van geiten en het verzorgen van dieren. De eigenaren fokken geiten, paarden en kippen op 12,5 hectare, maar er lopen ook altijd wat katten en honden vrij rond in de achtertuin. Van de geitenmelk wordt yoghurt en cottage cheese gemaakt. Ze verbouwen ook hun eigen groenten en fruit op biologische wijze. Er zijn veel activiteiten en als gast kun je deelnemen aan het boeren leven en veel leren van agrotoerisme en duurzame landbouw en veeteelt. De lessen die ze geven kunnen gaan over de werkwijze van de boerderij of over het leven van de geiten. Het kan gaan om natuurlijke methoden van ongediertebestrijding (nestkastjes, kruidenextracten) of over aanwezige dieren in de omgeving zoals padden, otters, fazanten en andere vogels. Of ze geven een lezing over hun zelf aangelegde rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Omgeving en activiteiten

*Je kunt de Piast Dynasty Trail of de Wooden Churches Trail (10 kerken) volgen. Er is een Museum van de Eerste Piasten (de eerste koningen van Polen) en het etnografisch openluchtmuseum in Dziekanowice. Een paar kilometer van de boerderij kunt u het volledig gerestaureerde paleiscomplex in Czerniejewo bezoeken.

*Poznan

Volg de paden van koningen en keizers die dol zijn geworden op Poznan en bekijk enkele van de beste historische bezienswaardigheden van het continent, bezoek musea en galerieën en neem deel aan unieke culturele evenementen. De route neemt je mee op een reis door de tijd van het verre verleden naar het hedendaagse Poznan dat bruist van het leven en gretig op zijn gasten wacht, een stad die je zeker een koninklijke en keizerlijke ontvangst zal geven! Liefhebbers van oude monumenten kunnen een tour langs historische plaatsen kiezen – van de gotische kathedraal in Ostrow Tumski, via de oude markt, met zijn renaissancistische burgerhuizen en het stadhuis, tot de barokke parochiekerk. Een bezpoek aan de internationale beurs van Poznan kan worden aangevuld met een wandeling door de straten van art-deco-huurkazernes van rond de eeuwwisseling. De bezoeker kan een rondleiding door musea kiezen, en er zijn er 20 in de stad, variërend van kunst, toegepaste kunst, etnografie, muziekinstrumenten tot oorlogsmemorabilia en literatuurmusea. Natuurliefhebbers zullen genieten van het vooruitzicht van een bezoek aan twee dierentuinen, een botanische tuin en arboretum, een palmenhuis (palmiarnia) en talrijke parken en natuurreservaten. Actief? Op het meer Malta is er altijd wel iets interessants te doen, ongeacht het seizoen. In de zomer kan zwemmen verleidelijk zijn en een skipiste is het hele jaar door geopend (ski’s en skischoenen kunnen ter plaatse worden gehuurd), evenals een rodelbaan. Het gebied rond het meer is een aantrekkelijke plek om te wandelen, fietsen of rolschaatsen. Voor degenen die van langere wandelingen te voet houden zijn er vijf goed gemarkeerde toeristische routes die door charmante groene gebieden aan de rand van de stad slingeren. De meest interessante gaat door Morasko en het Meteorietreservaat. De langste, 13,5 km, begint in Golecin, loopt langs het Rusalka-meer, door Strzeszyn, langs het Kierskie-meer en eindigt in Krzysowniki. Maar liefst vier meren bevinden zich binnen de stadsgrenzen: natuurlijke meren Kierskie en Strzeszynskie, en de kunstmatige Rusalka en Malta. Ze worden allemaal gebruikt voor recreatieve doeleinden, hoewel zeilen het beste kan op Kierskie en kanoën en roeien op Malta, de locatie van wereld-, Europese, nationale en regionale kampioenschappen in die twee disciplines.

*Gniezno

Prachtig gelegen op vijf heuvels tussen meren, was deze stad de oorspronkelijke hoofdstad van Polen. Hoewel dit op zich al reden genoeg is voor zijn aantrekkelijkheid als toeristische bestemming is Gniezno ook de belangrijkste stad van de Piastowski-route die plaatsen verbindt die verband houden met de oorsprong van de Poolse staat. Bezoekers van Gniezno bewonderen de vele historische plekken en gerenoveerde gebouwen van de stad die teruggaan tot Mieszko I, Dabrowka, Boleslaw Chrobry en Saint Adalbert (De eerste bisschop van Praag).

2. Dwor Role, regio Kashuby * – 235 km van Eco-boerderij „Kozka”

De rit naar de Dwor Role zelf is al een genot door uitgestrekte bossen, zelfs in de auto begint het via de airco naar paddenstoelen te ruiken in zure room met dille. En dan kom je uit bij de Dwor en groeit het enthousiasme. Het interieur is zo bijzonder, zo ook de keuken, je moet het zelf ervaren.

Omgeving en activiteiten

Als je Kaszuby een keer bezoekt, wil je hier terugkomen – dit zeggen de mensen die hier wonen. Daar zijn veel redenen voor. Dit is een van de meest diverse regio’s in Polen als het om cultuur gaat. Kasjoebische mensen wonen hier, ze zijn een West-Slavische etnische groep, mensen met sterke karakters en harten gemaakt van goud. Trots op hun erfgoed cultiveren zij hun regionale tradities.

Kaszuby is het gebied met een zeer rijke cultuur maar ook zeer divers als het gaat om landschap. Daarom onderscheiden we twee delen van de regio’s: de noordelijke Kaszuby, het gebied van het schiereiland Hel, Puck en zijn omgeving, van de Oostzee, Wladyslawowo tot Lebork Land in het zuiden tot Lebno en Kielno. Bezoek er de zee, de stranden, vuurtorens, vissershutten en de herenhuizen die dicht bij de zee zijn gebouwd.

De zuidelijke Kaszuby is het gebied zonder toegang tot de zee, maar met veel meren en heuvels. Het idyllische gebied met eindeloze meren vol kleurrijke jachten en boten, met dennenbossen en moreneheuvels die tot de horizon reiken. Hier vind je de beroemdste steden in Kaszuby – Kartuzy, Chmielno, Koscierzyna. Dit is het gebied waar in de warme zon de beroemde sappige Kasjoebische aardbei groeit. Dit is ook het gebied waar de velden in de late lente vol staan met de gele koolzaad. En daar is ook de Wiezyca-heuvel, 329 m boven de zeespiegel, met de hoogste top van de Europese vlakte.

 3. Gosciniec Zagaje, regio Kashuby 

Een paar mijl verderop van Dworek Role, zeer afgelegen midden in de natuur, aan het heldere meer waar je zelfs de vissen op de bodem kunt zien. Met veel liefde worden de fijnste maaltijden bereid. Zagaje is alleen een plek voor volwassenen.

Overnachten in een oude schaapskooi welke door de vriendelijke eigenaren volledig is aangepast aan de agrotoerisme op premium niveau. Je kunt er wandelen, fietsen, roeien, kanoën, paddenstoelen zoeken, vissen, bessen plukken en meer. Geniet in de sauna of hot tub en van de heerlijke vis en vlees uit de rokerij van de hand van chef Ryszard.

 4. Accommodatie in Tricity GDYNIA- Green Loft Hotel

De naam van de Green Loft Gdynia is ontstaan door het creëren van twee Engelse woorden. Het woord “Groen”, dat in de begintijd niet alleen groen belichaamt, maarveel meer en “Loft”, wat letterlijk vertaald wordt als “zolder”, met het idee iets van zolder te halen, dat wil zeggen het nieuw leven inblazen van gebouwen die in de vergetelheid raken. Het hotel is gelegen in een pittoreske wijk van Gdynia, op een van de heuvels van Gdynia. 

5. Vitalis- Eco-boerderij, 110 km van Gdynia, 50 km van Malbork *, 20 km van Elblag *

De boerderij genaamd “Vitalis” omvat een schilderachtig gebied van 90 ha (akkerland, weilanden, weilanden en bossen). De boerderij heeft een eigen visvijver (vissers zijn welkom) en een beek. Deze boerderij staat bekend om de zeldzame runderrassen die ze houden (Galloway, Highlander en Aubrac), de bron van rundvlees voor het restaurant. Ze zijn ook enthousiast over het fokken van paarden. De gasten kunnen genieten van het boerenleven: schapen, geiten, konijnen, kippen en koeien, die hen voorzien van verse melk, kaas en eieren. En last but not least, de eigen architectuur die de boerderij zijn echt regionale stijl geeft.

De kamers zijn ingericht met houten meubels. Er zijn suites (badkamers met warm water, douche, wastafel en toilet) en kamers met een gemeenschappelijke badkamer. De gasten kunnen socializen in een zitkamer met open haard en grote tafels voor gemeenschappelijke feesten, ontspannen in een gezellige tv-kamer of vergaderen in een conferentieruimte voorzien van audiovisuele apparatuur.

Omgeving en activiteiten

De boerderij is gelegen in Zulawy Wislane – deltavormige monding van Vistula bedekt met een dicht netwerk van rivieren, waterwegen en kanalen. De regio staat bekend om de laagste plaats van Polen (1,8 meter onder zeeniveau) in Raczki Elblaskie. Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Zulawy was de periode van Nederlandse en Duitse nederzettingen. In de 16e eeuw werd de regio bewoond door de mennonieten die het gebied droogden en verschillende vintage gebouwen en artefacten achterlieten, zoals arcadenhuizen of windmolens. Liefhebbers van sightseeing zullen met plezier een bezoek brengen aan het kasteel in Malbork, de stallen in Kadyny en de stranden van de Baltische Zee – de nabijgelegen attracties van nationale faam.

* Malbork

De Duitse Orde werd rond het jaar 1190 in Palestina opgericht om een kruistocht tegen de moslims en heidenen te voeren. In het begin van de 14e eeuw verplaatsten de Duitse ridders hun hoofdstad van Venetië naar Malbork aan de rivier de Nogat, die nu in het noorden van Polen ligt. Het belangrijkste spoor van hun aanwezigheid in de stad is het imposante kasteel van rode baksteen uit 1274 aan de oever van de rivier en het is het grootste gotische fort van Europa. Je kunt Malbork gemakkelijk bereiken tijdens een Tricity-tour.

* Elblag

Elblag, Duitse Elbing, stad, Warminsko-Mazurskie wojewodztwo (provincie), noord-centraal Polen. Het ligt langs de Elblag-rivier in de buurt van de Nogat-rivier, de oostelijke monding van de Vistula-rivier.Het kasteel en de nederzetting werden in 1237 gesticht door de Duitse Orde en kregen in 1246 stadsrechten en sloten zich aan het einde van de 13e eeuw aan bij de Hanze. In 1580 was de stad de belangrijkste Oost-Pruisische haven geworden voor handel met Engeland. Bij het dichtslibben van de Vistula-lagune werd Elblag teruggebracht tot een binnenhaven. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers en een groot deel van Elblag werd verwoest in 1945 toen het werd ingenomen door de Sovjets. Elblag werd vervolgens herbouwd, hoewel de werkzaamheden aan de wederopbouw van de oude binnenstad van de stad veel later, in 1991, begonnen.

Een boottocht behoort tot de mogelijkheden

 6. Plattowka – Mazurisch Merenplateau – 115 km van Vitalis, 45 km van Olsztyn *, Grunwald 10 km *

 Dit is een biologische boerderij op 2 km van het dorp Gierzwald. Net naast de boerderij zijn er twee vijvers en een klein meertje in het bos. U kunt hier twee fietsen en een boot huren. De boerderij ontving het promotieteken “Groene longen van Polen”. Er is ook een plek om badminton en volleybal te spelen. Bij het meer is een kampvuurplaats waar u lamsvlees, varken of forel kunt roosteren. De gastvrouw nodigt vooral gasten uit die op zoek zijn naar rust, nauw contact met de natuur, geïnteresseerd zijn in lokale volkskunst, actieve vakanties, smakelijke gerechten op basis van groenten en fruit van eigen bodem.

 Er is een gastenverblijf voor 9-11 personen met vijf slaapkamers, badkamers, een woonkamer en een kitchenette. Ook is er een vakantieappartement voor 6-9 personen, met drie slaapkamers, twee badkamers, een kamer met open haard en een kitchenette. Dit specifieke huis heeft voorzieningen voor rolstoelgebruikers. In de schuur is een podium om concerten, tentoonstellingen of workshops te organiseren.

Omgeving en activiteiten

In dit gebied zijn er veel interessante bezienswaardigheden: de Dylewska-heuvel (het hoogste punt van de regio Mazury), natuurreservaat “Czarci Jar”, Museum van Grunwald Battle of het Ostrodzko – Elblaski-kanaal (20 km van de boerderij).

Olsztyn *

Olsztyn, de hoofdstad van het woiwodschap Ermland-Mazurië, is de grootste stad van de regio en wordt bewoond door ongeveer 176.000 mensen.  Bovendien wordt de stad sterk beïnvloed door zowel Poolse als Duitse culturen, die tot uiting komen in de keuken en gebruiken van haar inwoners. De populariteit van Olsztyn onder toeristen komt voort uit twee factoren: de bezienswaardigheden en de omgeving. Het meest aantrekkelijke deel van de stad is de centraal gelegen oude binnenstad, omringd door een reeks versterkte muren. Ondanks zijn naam is de oude stad verre van oud. Vanwege de schade die het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft toegebracht, werd het gebied bijna volledig verwoest, waardoor er slechts overblijfselen zijn van gebouwen uit de middeleeuwen. Onlangs zijn echter veel van de gesloopte monumenten zorgvuldig gereconstrueerd, waaronder de Bovenpoort (ook bekend als de Hoge Poort), het 14e-eeuwse gotische kasteel van het Warmian Kapittel en de majestueuze Sint-Jacobskathedraal. Omdat Olsztyn in het centrum van een beroemd merengebied ligt, biedt het naast indrukwekkende bezienswaardigheden ook een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten, zoals zwemmen, kajakken, fietsen en wandelen.

Grunwald *

Slag bij Grunwald, uitgevochten bij Tannenberg (Pools: Stebark) in het noordoosten van Polen (voorheen Oost-Pruisen), dat was een belangrijke Pools-Litouwse overwinning op de Ridders van de Duitse Orde. De strijd betekende het einde van de uitbreiding van de order langs de zuidoostkust van de Oostzee en het begin van het verval van zijn macht. Bovendien is de nederlaag van De Teutoonse ridders van een Pools-Litouws leger is een gebeurtenis die ingebed is in raciale legendes – gezien als een tragisch of triomfantelijk moment in de epische strijd tussen de Germaanse volkeren en de Slaven. Meer prozaïsch was het de opkomst van Polen-Litouwen als een van Europa’s machtigste staten.

7. Bocwinka Manor House – Mazurisch Merenplateau – 170 km van Plattowka, 50 km van Mikolajki *

(Sniardwy-meer) *

“Bocwinka 1” is gelegen in de zogenaamde Mazurische heuvels, niet ver van het Puszcza Borecka nationaal park. Het landgoed omvat een eigen meer met ruime vijver. Het meer omvat de bron van de rivier de Sapina, bekend om zijn uitstekende waterkwaliteit, waardoor het uitstekend geschikt is om te zwemmen, roeien en vissen. Daarna kunt u heerlijk ontspannen in de sauna of zonnen in onze prachtige tuin. Eigenaren regelen kajak- en zeiltochten of excursies in de directe omgeving. Zelfs fietsen en paardrijden zijn mogelijk. Verder bieden zij nordic walking-uitrusting. 

Het ligt ver van alle verkeerslawaai en de drukte van het stadsleven; verbonden door een 1,3 km lange privé onverharde weg. De vijf kamers van het pension zijn met zorg voor detail en met gebruik van ecologische bouwmaterialen gerenoveerd. Ze bieden verschillende kamers en ze bieden ook lokaal geproduceerde maaltijden van de groenten uit eigen tuin, vers vis of vlees. Na 15.00 uur serveren wij u met trots zelfgemaakte taarten onder de appelboom. Het diner wordt vanaf 19.00 uur geserveerd aan de grote gemeenschappelijke eettafel bij de open haard of op het terras met uitzicht op de zonsondergang. Geniet van een Mazurdische likeur in de rozentuin aan het einde van de dag!

8. Old School Pension – Mazurisch Merenplateau – 200 km van Plattowka, 15 km van Elk *, 60 km Mikolajki *

The Old School, direct gelegen aan het Lasmiady-meer, heeft tien stijlvol ingerichte kamers (waaronder een appartement) die voldoen aan de huidige normen. Niet alleen het interieur is prachtig, maar ook de schilderachtige Mazurische landschappen, die u vanuit de ramen van het gastenverblijf kunt bewonderen. Een opmerkelijk gevarieerd ontbijt met zelfgebakken brood en diner bekroond met een heerlijk dessert zullen uw tijd in de Oude School zeker aangenaam makenen zijn bereid van zorgvuldig geselecteerde lokale producten, grotendeels van biologische oorsprong.

9. Glamping Drzwi do Lasu- 138 km van Pension Old School Piaski, 30 km van Bialystok *, Bialowieza 110 km

De Glamping Door Do Lasu bevindt zich in het Knyszyn Forest. Er is gratis eigen parkeergelegenheid op het terrein. Het gebied is populair om te wandelen en fietsen. De tenten met airconditioning zijn voorzien van een volledig uitgeruste kitchenette met een koelkast, een zithoek en een badkamer met een douche. Er zijn barbecuefaciliteiten voor de gasten. Fietsen kunnen ter plaatse worden gehuurd.

De regio Mazovië, gelegen in de vlakte van Centraal-Polen in het landschap van de Grote Middenvalleien, wordt gekenmerkt door diversiteit. Allereerst zijn er de riviervalleien: van de Vistula, Bug, Narew en Pilica, evenals die van Wkra, Bzura, Wilga, Jeziorka, Swider, Skwra, Omulew, Plodownica, Liwiec en Rzadza. De natuur- en landschapswaarde van de regio bestaat ook uit gebieden die worden gekenmerkt door gletsjers in de vorm van moreneheuvels van verschillende hoogtes en vormen (bijv. In de provincie Minsk) en talrijke meren in het gebied van Lack en Gostynin. Dan zijn er de vele natuurreservaten en bossen. Deze omvatten de Kampinos Wilderness dat een nationaal park is, Kozienicki Landscape Park, Bolimowska Wilderness (Bolimowski Landscape Park) en Jaktorowska. Diverse gebieden vallen onder Natura2000.

10. Agro-Glamping „Na Koziej Farmie” – Mazovië-246 km van Glamping Drzwi do Lasu, 40 km van Warschau *

De eigenaar leeft in harmonie met de natuur en kookt ook zo. Ze gebruiken geen chemicaliën en versterkers. Hun gerechten zijn vegetarisch, slowcooking, gebaseerd op traditionele recepten en van natuurlijke producten. Ze hebben eigen biologische groenten, geitenspecialiteiten: melk, yoghurt, kaas (in het seizoen, dwz van mei tot oktober), eieren van vrij lopende kippen. Diverse soorten appels, peren, pruimen, boomgaardkersen.

Warschau *

De regio Lubelskie ligt in het oosten van Polen en grenst aan de ene kant aan de Noord-Europese vlakte en aan de andere kant aan de oude bergen van Centraal-Europa, in een gebied tussen de grootste rivier van Polen – de Vistula – en de Bug, die langs de grens van de provincie loopt.

Het hooggelegen deel van het woiwodschap, met een grotere bevolkingsdichtheid, heeft een agrarisch nederzettingskarakter met eilanden of stroken bos, water en weide of steppe. Deze terreinen vormen de buitenste (groene) ring van het woiwodschap. In het middelste deel van de hooglanden bevindt zich een binnenring – gecreëerd door de Ciemiega-vallei, Prawiedniki Woods en het Zemborzyce-meer – Dabrowa – Swidnik Woods-complex. Het laaglandgedeelte van het woiwodschap heeft een agrarisch boskarakter met een bijzondere natuurlijke rijkdom in de vorm van een water-veenbos-subzone in het Leczna-Wlodawa Merengebied, verbonden met de Wieprz-vallei. Elk jaar is er een merkbare vermindering van de uitstoot van zwaveldioxide en stof als gevolg van een aantal milieuvriendelijke maatregelen die in deze regio veel effect hebben.

11. Old School Pension-Lubelskie regio – Potok Senderski-285 km van Agro-glamping na Koziej Farmie, Zamosc 33 km *

Het pand is een voormalig schoolgebouw uit 1938, dat is omgebouwd tot hotel met 5 kamers met badkamer. Er is een unieke sfeer gecreëerd dankzij unieke meubels en interieurdesign. Ze maakten de meubels van de kamers en andere plekken met de hand met verrassende materialen. Het is echt een plek om te ontspannen. De eigenaren zullen speciale slowfood-dieetgerechten bereiden met producten van de omliggende boerderijen en uit eigen tuin. Er is een barbecue aanwezig.

Zamosc *

De regio Malopolska is een van de meest dynamisch ontwikkelende regio’s in Polen en Centraal-Europa. Het is gelegen op het kruispunt tussen het westen (Oostenrijk, Duitsland) en het oosten (Oekraïne), noorden (Scandinavië) en het zuiden (Slowakije, Hongarije). De hoofdstad van Malopolska is het historische Krakau (meer dan 767 duizend inwoners, de op een na grootste stad van Polen) – de bakermat van de Poolse staat. De stad biedt plaats aan 157,3 duizend studenten. Toeristen bewonderen het Wawel-kasteel, de historische oude binnenstad, de bruisende wijk Kazimierz, musea, galerieën, theaters en muziekpodia. 

Er zijn in deze regio 6 nationale parken, talrijke landschapsparken en beschermde gebieden. Maar liefst 8 historische locaties in de Malopolska-regio (waaronder de oude binnenstad van Krakau, de Wieliczka-zoutmijn en het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau) staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Malopolska is ook van oudsher een plaats die wordt bezocht door liefhebbers van wintersport, klimmen, bergwandelen, fietsen en watertoerisme. Bezoekers kunnen genieten van golfbanen, kanoroutes en paardrijden.

12. EKOSAMOTNIA Kraków * – regio Malopolska 276 km van Old School Potok Senderski

• De enige gecertificeerde biologische boerderij in Krakau

• Eigen ecologische gewassen die rechtstreeks in de keuken worden geserveerd

• De enige kastanjeplantage in Zuid-Polen

• 3 hectare grond voor wandelingen, recreatieplekken, natuurobservatie

• Ongeveer 100 soorten vogels en bosdieren in hun natuurlijke habitat

Ekosamotnia is een gebouw van het voormalige keramiekatelier van kunstenaars Helena en Roman Husarski, gelegen in het hart van een park nabij Krakau, sinds de 19e eeuw behorend tot één familie. Stijlvol luxe pension vol kunst en natuur. Unieke plek die de nabijheid van het historische Krakau, de rijkdom van de natuur van het Wolski-woud en de intrigerende geschiedenis combineert. De plek van stilte, rust, gezang van vogels en met de warmte van de gastheren. De tuin rondom het pension heeft momenteel de enige ecologische certificering in Krakau. Lokale producten zijn onder andere vruchten uit de boomgaard, frambozen, azijn en limonade.

De keuken van Ekosamotnia is gebaseerd op eigen, ecologisch gezonde, seizoensproducten. Hier worden ook kastanjes verbouwd, wat uniek is in dit deel van Europa. De boerderij heeft ook Poolse kippen en patrijzen. Er zijn talloze wandelpaden langs vijvers, over bruggetjes en door bos.

Neder-Silezië. De aantrekkelijkheid van de regio wordt vooral benadrukt door zowel de natuurlijke en culturele rijkdom als het aanzienlijke potentieel voor healthtourism en de steeds populairder wordende vormen van agro- en ecotoerisme. Kastelen van de Piast-dynastie, cisterciënzer kastelen, ondergrondse wandelpaden, monumentale paleizen, natuurreservaten, rotslabyrinten, enkele van de belangrijkste werken in de industriële architectuur, het grootste aantal kuuroorden in Polen, talrijke skipistes en luxe hotels – dit alles kan alleen in Neder-Silezië worden gevonden. Zijn turbulente geschiedenis heeft bijgedragen tot de versmelting van verschillende culturen en het ontstaan van een ongekende mix van stijlen en tradities.

13.Villa Greta – Regio Neder-Silezië – naast de grens met Duitsland

Villa Greta is gelegen in een authentiek Sudeten dorp Dobkow. Rondom het dorp liggen de Kaczawskie-bergtoppen en de heuvels van de uitlopers van Kaczawskie. Het huis is uniek omdat het al meer dan 130 jaar in handen is van de familie. Hierdoor konden ze veel familiestukken behouden en de unieke sfeer van het huis. Villa Greta is een gastenverblijf ver weg van de bewoonde wereld in het land van uitgestorven vulkanen. Het is ook een restaurant dat gespecialiseerd is in Poolse regionale en seizoensgebonden gerechten volgens het idee van slow food. Ze verwelkomen alle gasten, vooral gezinnen met kinderen, voor wie we een grote veilige speelruimte en een unieke speeltuin hebben aangelegd met dieren die veel voorkomen in onze regio. De eigenaren zetten zich in om het milieu en de biodiversiteit van de regio en heel Polen te beschermen. Ook ondersteunen zij (materieel en financieel) alle maatregelen gericht op natuurbescherming. Ze organiseren daarnaast ook vele soorten workshops zoals keramiek, tissuepapier, borduren, geologische verkenning en polijsten van agaat, alchemie, eco-zeep maken, briefpapier maken, vilten, bijenteelt en archeologische workshops.

Omgeving en activiteiten

Er zijn veel kastelen in de omgeving die u kunt bezoeken, zoals Lipa Castle (5 km), Swina Castle (15 km) of Bolkow Castle (19 km). U moet de historische Vredeskerken in Jawor (24 km) en Swidnica (49 km) zeker bezoeken. Overblijfselen van de drie vulkanische perioden (vulkanische kegels, rotsachtige lichamen, kussenlava’s, mineralen enz.) zijn overal in het land van de uitgedoofde vulkanen te vinden. Het skigebied Lysa Gora- Dziwiszow ligt op slechts 15 km afstand.

14. Pod Srebrna Gora – Regio Neder-Silezië – naast de grens met Duitsland

Dit dorp, Jezow Sudecki, gelegen in een afgelegen gebied ver weg van de tumulten en geluiden van de stad, is een rustige en vredige plek, waar de tijd langzaam gaat. In het verlengde van de familietraditie runnen de boeren sinds enkele jaren een biologische boerderij met gebouwen uit de vooroorlogse periode waarvan het oudste deel dateert uit de 17e eeuw. Op 13 hectare grond fokken ze koeien, kippen en Hucul-pony’s, die goed zijn voor recreatie, dus je kunt niet alleen genieten van de melk, verse kaas en eieren, maar er ook paardrijden. De gebouwen zijn omgeven door een prachtige tuin. Bankjes op afgelegen locaties, een creatief ontworpen plek voor een barbecue in de tuin of een minispeeltuin voor jongere gasten zorgen ervoor dat u perfect ontspannen en goed uitgerust bent. Gasten, vooral kinderen, krijgen de kans om deel te nemen aan klusjes en wat kleine boerderijwerkjes te doen. Ze hebben ook de mogelijkheid om een cursus koeienmelken te volgen en krijgen aan het einde een grappig certificaat. U kunt ook proberen om glas-in-loodramen en kunstnijverheid te maken. Je kunt er biologische groenten, zuivelproducten en eieren kopen.

Omgeving en activiteiten

Het dichtst bij de boerderij is de berg Szybowcowa (1,5 km) met een adembenemend uitzicht op de Jelenia Gora-vallei en het Karkonosze-gebergte. Op een afstand van 5 km ten noorden van Jezow Sudecki strekt zich het landschapspark Bobr Valley uit en 20 kilometer ten zuiden ligt het Karkonosze National Park. Andere plaatsen die het bezoeken waard zijn, zijn het Karkonosze Museum of Natural History in Jelenia Gora, Lomnica Palace en Bukowiec Palace. De eigenaar werkt samen met Jelenia Gora Cultural Center (JCK). Samen organiseren ze educatief-recreatieve workshops over het plattelandsleven.

Wroclaw *

15. Vegan Camp- Regio Neder-Silezië, 30 km van Klodzko *

Kom naar Vegan House voor een bijzondere overnachting in een Dome! De camping biedt comfortabele accommodatie met tweepersoonsbedden. Voel de verbondenheid met de natuur en geniet van de rust met een prachtig uitzicht op de bergen.

Elke tent is uitgerust met meubels, airconditioning en voorzien van een badkamer, fornuis, waterkoker, magnetron en koelkast. Daarnaast heeft elke tent een groot panoramisch raam waardoor je de bergen kunt bewonderen. De camping is totaal anders dan een typische camping in Polen. De tenten bieden gemak zoals in een hotel. U kunt echter de comfortabele tent verlaten en genieten van de nabijheid van de natuur. Verzekerd van een goede nachtrust! Het gehele verblijf is vegan, je vindt hier geen materialen van dierlijke oorsprong.  

* Attracties van Klodzko-vallei

16. Het Lapse dorp Kalevala – regio Neder-Silezië, 17 km van Jelenia Gora *, Karpacz * Sniezka *

We hebben ons eigen Finland in de buurt van Karpacz, dat voortkwam uit fascinatie. Het is echt iets anders, zonder all inclusive en badkamers in de kamers. In feite zijn er niet eens kamers! Maar er zijn Finse tenten met futons, een Moomin House, spectaculaire hangende tenten en zelfs een Viking-tent (momenteel verhuurd). Avontuur in passend modern comfort, in zomer en winter. Voor de badkamer moet je naar buiten. Daarom krijg je ook badjassen die deze korte reis aangenamer maken. De badkamers zijn comfortabel, schoon en warm.

Je kunt ook slapen in het Moomin House – het is voor fans van Tove Jansson. Beneden is er een kleine speelkamer voor kinderen en boven is er een kleine slaapkamer. 

In het hart van Kalevala zijn twee echte Finse saunas. Er is ook een café met Finse koffie voor gasten.

 * Jelenia Gora, Karpacz, Sniezka

Bovenstaande reis kan geheel naar wens worden aangepast of samengesteld met één of meerdere genoemde verblijven

Deze reis is mede duurzaam omdat er excursiedagen zijn onderweg in plaats van dagexcursies, gelet is op de duurzaamheid van de verblijven, educatie, natuurbehoud, behoud van erfgoed, lokale producten en biologische producten bij maaltijden en de CO2 compensatie van de hele reis. 

Optioneel of ter plaatse:

-Vluchten of treinen

-Maaltijden en drankjes

-Overige toegang tot musea en attracties

-Verzekeringen

-Fooien

-Optionele activiteiten en rondleidingen

Kan het nog duurzamer?

-reis naar Polen per trein 

-verlengen van de reis in het land zelf of landen op de route

Fleur