8-daags stedenreis GDANSK –WARSAW – KRAKOW

Va. €850,- per persoon

Dag 1 – GDANSK

Aankomst vanuit Nederland, transfer naar het hotel en inchecken.

Gdansk is een van de mooiste steden van Noord-Europa, een stad met een duizendjarige traditie. Gedurende deze jaren zijn er veel mooie gebouwen gebouwd. Eeuwenlang was het de rijkste stad van Polen. De ambachtslieden maakten meubels die naar de stad vernoemd werden en lokale juweliers maakten schatten in opdracht van alle Europese rechtbanken, met als bekendste steen barnsteen – veel lokale burgers maakten er hun fortuin mee. Solidariteit, de eerste onafhankelijke vakbond in communistische landen, werd in 1980 opgericht op de plaatselijke scheepswerf waar de eerste leider van Solidariteit Lech Walesa werkte. Gdansk, Sopot – het bekende kuuroord – en de havenstad Gdynia vormen de zogenaamde Tricity.

Tour: avondwandeling.

Overnachten in hotel Scandic Gdansk

Dag 2 – GDANSK

Ontbijt, ontmoeting met lokale gids. Bezienswaardigheden van de stad – wandeltocht door de oude stad met de straten Dlugi Targ en Mariacka. Bezoek aan de Mariakerk – een enorme kerk die meer rode bakstenen bevat dan welke andere kerk ter wereld dan ook, en maak een wandeling langs de prachtige haven van Gdansk. Bezoek aan het Amber Museum (Amber maakt deel uit van het erfgoed van Gdansk dat honderden jaren teruggaat, toen de lokale bevolking enkele van de meest complexe en mooie sieraden in heel Oost-Europa creëerde).

Optioneel: fietstour  (tijdbesparend) in plaats van een wandeltour.

Onderweg bezoek aan het Monument voor de gevallen scheepswerfarbeiders (een korte inleiding in de geschiedenis). Begeleid bezoek aan het Europees Solidariteitscentrum. De ECS is een state-of-the-art cultuurinstelling die de grootste maatschappelijke succes eert: de zegevierende beweging Solidariteit. Het is een museum dat de revolutie van Solidariteit en de val van het communisme in Europa herdenkt, maar het is ook een educatief, onderzoeks- en academisch centrum, een archief, bibliotheek en multimediabibliotheek.

Bezoek aan de scheepswerf in Gdansk – de zetel van de Solidariteit, voor het diner optioneel het reuzenrad Gdansk Eye (ontspannen met prosecco VIP-cabine). Vrije avond.

Overnachting in hotel Scandic Gdansk.

Dag 3 – GDANSK – HEL PENINSULA – SOPOT – GDANSK

Ontbijt, rijd door de wijk Oliwa in Gdansk naar de kathedraal van Oliwa met het beroemde orgel. Concert in de kathedraal.

Daarna richting Hel – een relaxte plek hoewel de naam anders doet vermoeden – een schiereiland aan de Baltische kust. We maken een fietstocht (elektrisch) door het vissersdorp Kuznica en verkennen het schiereiland, in de volksmond Hel – een zanderige zeis van 35 kilometer lang, zo gevormd door de zeestroming.

Geniet van de natuurstranden langs de Baltische zeekust.

Overnachting in Scandic Hotel Gdansk.

Dag 4 – GDANSK – WARSCHAU

Trein naar de hoofdstad van Polen – Warschau. Reistijd ongeveer 2,5 uur.

Warschau “Phoenix-stad”. De Phoenix is een van de meest geliefde mythische wezens, hij is wijs, sterk en krachtig – en herrijst uit de as. Warschau is een van de belangrijkste internationale toeristische bestemmingen en een belangrijk economisch centrum van Europa.

Het staat bekend als de ‘phoenix-stad’ omdat het letterlijk uit de as herrees. Het werd herbouwd nadat het de Tweede Wereldoorlog had overleefd, toen het in puin lag; haar gebouwen werden verwoest en 800.000 van de bevolking kwamen om. Warschau is tegenwoordig een symbool van generatiewisseling, ambitie, volharding en doorzettingsvermogen van Polen tegen tegenslagen. De stad staat synoniem voor succes en ontwikkeling van Nieuw Polen.

Na het inchecken volgen we de sporen van Frederic Chopin in Warschau

Loop / rijd langs de Koninklijke Route, – de meest doorgaande weg in de stad, die het koninklijk kasteel verbindt met paleizen in Lazienki en Wilanow. De route, gevormd door eeuwen van geschiedenis, boeit met de sfeer van paleizen, kerken, burgerlijke huurkazernes en regeringszetels. Hier komen we plaatsen tegen die Chopin bewoonde of bezocht. De belangrijkste haltes op de route zijn de Holy Cross Church, waar zijn hart werd begraven en het supermoderne biografisch museum in Ostrogski Palace, dat werd geopend op de 200ste herdenking van Chopins verjaardag. De tour omvat ook alle andere highlights van de stad. We zien de kerk van de Visitatie en de Chopin Family Drawing-Room gelegen in het Czapski Palace Tevens bezoeken we The Royal Park Lazienki. Dit is een onderdeel van het gebouwencomplex bestaande uit de koninklijke baden, paleizen en een park. Het paleis aan het water en het theater op het eiland zijn zeer betoverend. De eerste was de zomerresidentie van de laatste Poolse koning Stanislaw Poniatowski. Het theater op een kunstmatig eiland in het midden van het meer is ingericht als een antieke tempel van Baalbek.

’s Avonds optioneel een Chopin-muziekconcert in Fryderyk Hall in een van de paleizen in de oude stad, inclusief een glas mousserende wijn in de pauze.

Overnachting in hotel Ibis Style Center Warschau.

Dag 5 – Warschau

In de ochtend over Vistula boulevards met de fiets met daarbij optioneel bezoek aan het Copernicus Science Center, een plaats die bekend staat om de ontwikkeling van wetenschap, om samen te werken met wetenschappers en docenten, en, volgens de missie van de instelling, ook om te inspireren, te ervaren, vragen te stellen en antwoorden te zoeken.

Middagbezoek aan het Warschau Rising Museum

Dit museum werd geopend in 2004, op de 60ste verjaardag van het uitbreken van de Opstand van Warschau en is een eerbetoon aan allen die hebben gevochten en zijn gestorven voor de onafhankelijkheid van hun land. Het moderne museum is gehuisvest in een voormalige tramcentrale en leidt bezoekers langs interactieve displays, videobeelden en foto’s. Een bijzondere attractie is de Museumtoren, met een prachtig uitzicht op Warschau en het Freedom Park met de Memorial Wall, waarop de namen zijn gegraveerd van meer dan 10.000 opstandelingen die tijdens de strijd zijn omgekomen. In het midden van de muur hangt de ‘Monter’ bel: 230 kg zwaar. Er is een mogelijkheid om de 3D-film ‘The City of Ruins’ te zien. Het is de simulatie van de Liberator-vluchten boven het verwoeste Warschau in 1945.

Overnachting in hotel Ibis Style Warschau.

Dag 6 – Warschau – Krakau

Ochtendtrein naar de voormalige hoofdstad van Polen – Koninklijke stad Krakau. Reistijd ongeveer 2,5 uur.

Krakau, een stad aan de rivier de Vistula, is de bakermat van de Poolse cultuur en geschiedenis. Het wordt vaak “Klein Rome” of “Florence van het noorden” genoemd. Voor veel mensen is Krakau, dankzij zijn rijke geschiedenis, niettemin een synthese van alles wat Pools is en verbindt traditie met moderniteit. Krakau is de bekendste en meest bezochte stad van Polen. Met een bevolking van meer dan 800.000 is het een centrum van wetenschap, industrie en cultuur, met de Jagiellonian University als een van de oudste universiteiten van Europa. De vele toeristische attracties in Krakau maken de tijd in de stad spannend en erg plezierig. ’s Avonds kunnen bezoekers genieten van de gezelligheid en het prachtige en bijzondere interieur van de cafés, pubs en restaurants waar je vaak heerlijk kunt eten.

Ontdekkingsrondleiding door de stad. De tour omvat de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau: het Grote Marktplein, met zijn ’historische monumenten, talrijke cafés, bugelgeluiden van de Basilica Mariacka. Tevens toegang tot de Mariakerk. In het midden van het plein zie je Sukiennice, de Lakenhal, een prachtig renaissancegebouw waar vroeger de kleding werd verkocht. Nu is het de grootste souvenirmarkt.

Collegium Maius het historische hart van het Jagiellonian universiteitscomplex. Een binnenplaats met arcaden en het University-museum op de eerste verdieping van het gotische gebouw. Rondleiding met expositie – indrukwekkende bibliotheek, de eetzaal voor professoren met barokke wenteltrap, schatkamers waaronder de “Copernic room” en de Aula – de grote belangrijkste vergaderzaal met een renaissanceplafond versierd met portretten van Poolse royalty’s en professoren.

Vervolg van het bezoek aan Krakau: bezoek aan de Wawel-heuvel – het monument van de Poolse geschiedenis en cultuur, inclusief: de gotische kathedraal – het heiligdom van de natie, het koninklijk kasteel (bezoek buiten) een oud centrum van het politieke en culturele leven van het land, versierd door de beste kunstenaars uit heel Europa zoals Bartolomeo Berecci enz. Het middelpunt van de kunstcollecties is de prachtige montage van Vlaamse wandtapijten.

Maak ’s avonds voor het diner een wandeling in de Joodse wijk: Kazimierz – opgericht door koning Kazimierz de Grote in 1335, dit was lange tijd een aparte stad, nu ligt het midden in het centrum van Krakau. In de tijd van zijn glorie was het een van de belangrijkste centra van de Joodse Diaspora in Centraal- en Oost-Europa. Bezoek de wijk inclusief de oudste synagoge in Polen – de oude synagoge (buiten), de Remuh-synagoge van de 16e eeuw. De begraafplaats kent locaties die door Steven Spielberg zijn geselecteerd bij het filmen van Schindler’s  List in Krakau.

Diner (suggestie) in een restaurant in de Joodse wijk met live klezmer-muziek en de typische Joodse keuken (niet-koosjer) gebaseerd op oude, traditionele recepten van Poolse Joden.

Overnachting in hotel Mercure Krakow.

Dag 7

Ochtendprogramma: Auschwitz – Birkenau Memorial Museum. Bezoek aan het voormalige concentratiekamp, ’s werelds beroemdste begraafplaats en locatie van genocide uit de Tweede Wereldoorlog. Opgericht door de nazi’s in 1940 als een concentratiekamp voor Poolse politieke gevangenen, werd het later de plaats van de uitroeiing van 1,5 miljoen Joden, Polen, zigeuners, Russen en anderen. Bezoek aan onder andere de gevangenenblokken, gaskamers en crematorium, welke bewaard zijn gebleven.

In de avond kennismaken met Poolse specialiteiten, we gaan koken in een privéhuis van een lokale gids. Wat maken we? Een zeer populair gerecht – dumplings (deeg gevuld met verschillende pasta’s – vlees, kool, aardappelen & cottage cheese)!

Tijdens de workshop is er een eerste kennismaking met de geschiedenis en tradities van de Poolse keuken, daarna wordt er samen gekookt.

Dag 8

Ochtend transfer per lokale trein naar Wieliczka. Begeleid bezoek aan de beroemde zoutmijn. In 1978 werd deze plek door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet.

15.00 – 17.30 uur bezoek aan de zoutmijn met lokale gids. Toeristische route op drie niveaus van de mijn welke 2 km gangen en 20 kamers uitgehouwen in zout beslaat, allemaal op een diepte van 64 tot 135 meter. De St. Kinga’s kapel is een adembenemende ondergrondse kerk waar alles van zout is gemaakt: kristallen kroonluchters, altaren, sculpturen en vloerbestrating uitgehouwen in de zoutlaag.

In de namiddag terug naar Nederland, Krakau voor een extra nacht of verlenging van de reis.

Bovenstaand arrangement kan naar wens worden aangepast en verlengd (in Polen of in een buurland of als onderdeel van een rondreis vanuit Nederland). Excursies kunnen ook op eigen gelegenheid, alles in het programa kan worden gewijzigd.

Waarom is deze reis duurzaam:

-arrangement met de trein

-hotels met een duurzaamheidslabel 

-thema cultuur, tradities en erfgoed

-compensatie van CO2 van de hele reis/verblijf via oa. de South Pole Group

-tips voor restaurants die werken met lokale producten

-excursies vooral te voet en met de fiets

Kan het nog duurzamer?

-bewuste keuze van vervoer naar Polen en terug met de trein (overstp in Berlijn en evt. Warschau)

-arrangement als onderdeel van een langere rondreis

Mail voor een voorstel op maat: [email protected] of bel 06-47448445

Fleur