Estland, Letland en Litouwen zijn prachtige bestemmingen om te verkennen op de fiets. Geheel op maat stel ik graag een fietsreis samen, hieronder een aantal voorbeelden van reizen (neem gerust contact op voor de dag-tot-dagprogramma’s). Indien gewenst kan de bagage worden vervoerd (per auto maar door het meest duurzame vervoersbedrijf) van hotel naar hotel. Overnachtingen zijn in waar mogelijk kleinschalige hotels gerund door een familie. De routes zijn eenvoudig tot gemiddeld en voornamelijk vlak op de heuvels in en rond het nationaal park Spit na. En wil je een rustiger tempo met meer vrije dagen tussen het fietsen door? Geen enkel probleem dan passen we de tour naar wens en op maat aan.

10-daagse individuele fietstocht van Klaipėda naar Riga

Een fietstocht door enkele van de mooiste gebieden van Litouwen voordat je Letland binnenrijdt om de verborgen schatten te ontdekken. De reis begint langs een beroemde Litouwse kustroute van de Baltische kust. Deze langere tourversie bevat een lus landinwaarts door het Samogitia (Žemaitija) Nationaal Park, dat beroemd is om zijn schilderachtige landschap en bij velen bekend staat als het merengebied met verschillende meren omgeven door bossen en heuvels. De natuurlijke schoonheid ervan verbergt de Sovjet-raketbasis Plokštinė, waar ooit kernwapens wachtten op een bevel om de kapitalistische landen van het westelijk blok te vernietigen. De route gaat verder over het prachtige platteland van Letland met zijn voortdurend veranderende landschap, kleine dorpjes en oude steden om te eindigen in de voormalige Hanzehaven van Riga.

8-daagse individuele rondfietstocht vanuit Klaipėda

Deze route loopt langs de Baltische Zeekust in Litouwen met het Palanga Resort en het Curonian Spit National Park, door UNESCO aangewezen als werelderfgoed, via prachtige fietspaden. Ervaar het traditionele Litouwse plattelandsleven tijdens het fietsen en aanschouw de ooievaars in de Nemunas River Delta-regio. Deze tour beslaat gedeeltelijk de bekende kustfietsroute die nog steeds de enige officieel bewegwijzerde fietsroute in Litouwen is. De tour begint en eindigt in de historische kustplaats Klaipeda (al jaren bekend als Memel) met een rijke, turbulente geschiedenis vanaf de 13e eeuw. Tegenwoordig is het een bruisende, moderne stad die vele uitstekende vrijetijdsmogelijkheden biedt, variërend van historische rondleidingen tot watersporten. Er is een breed scala aan cafés en restaurants en vele jaarlijkse festivals, b.v. jazz, folklore. Je kunt ervoor kiezen om hier aan het begin of einde van de tour extra nachten door te brengen. Tijdens de tour verblijft u twee nachten in Nida, de grootste nederzetting aan de Koerse Schoorwal. Het is de perfecte plek om te genieten van een ontspannen vakantie aan zee of om te voet, per fiets of per kano de unieke omgeving te verkennen; de geologie, het vogelleven, de invloed van de lagune, er is heel veel te zien en te doen!

9-daagse individuele fietstocht met bagagevervoer van Vilnius naar Klaipeda

Je start in Vilnius en fietst door veranderende landschappen, steden en door een weinig bekende, fascinerende hoek van Europa. De tour begint in de hoofdstad Vilnius, bekend als het ‘Jeruzalem’ van het Noorden vanwege zijn Joodse cultuur. De fietsroute leidt eerst naar Trakai en zijn 14e-eeuwse eilandkasteel voordat hij richting Kaunas gaat, een voormalige Litouwse hoofdstad. Je volgt de rivier de Nemunas van Kaunas naar de kust en steekt per boot de unieke Koerse lagune over naar het prachtige resort Nida waar u 2 nachten verblijft. Je fietst verder langs het Spit National Park voordat u de veerboot terugneemt over de lagune naar de historische kustplaats Klaipeda.

Waarom zijn deze reizen een duurzame keuze:

-rondreis per fiets

-verblijf in kleinschalige familie gerunde hotels

-leverancier met een groen keurmerk

Kan het nog duurzamer?

-verlengen van de reis in het land zelf of landen op de route

-in plaats van de rechtstreekse vlucht per trein of auto/ferry naar de bestemming

-op de bestemming ook de treintrajecten per fiets afleggen

-zelf de bagage vervoeren in eigen fietstassen

-CO2 voetafdruk compenseren

Fleur